Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
 
Accreditation of journalists in Parliament

 
Observator European

Integritatea este Libertate

 
Parliamentary development in the Republic of Moldova
 
 
 
 
 
 
 
Relații cu cetățeanul
 
Asistență externă
Parliamentary sittings > Plenary Sittings
Plenary Sittings

Şedinţa plenară din 06.03.2014

3/6/2014 10:00 AM

Legislature:  Legislatura XIX (12/28/2010 - 12/27/2014)

Session:  toamna-iarna 2011 (9/1/2011 - 11/30/2014)

Subjects
  Subject P.L. Video, Audio, Text
1. 60 Proiectul legii pentru completarea art.13 din Legea nr.440-XIII din 27.04.1995 cu privire la zonele și fîșiile de protecție a apelor rîurilor și bazinelor de apă
2. 3098 Proiectul legii pentru modificarea art.87 din Legea nr.1515-XII din 16.06.1993 privind protecția mediului înconjurător
3. 21 Proiectul legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Legea privind protecția mediului înconjurător – art.16, 22, 23, 28; Legea privind apărarea împotriva incendiilor – art.23; ș.a.)
4. 16 Proiectul legii privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de reabilitare, modernizare și extindere a unor drumuri naționale
5. 68 Proiectul legii privind modificarea și completarea Codului electoral nr.1381-XIII din 21.11.1997 (art.177, 178, 186)
6. 435 Proiectul legii privind modificarea și completarea Codului electoral nr.1381-XIII din 21.11.1997 (art.22, 26'1, 27, 29)
7. 92 Proiectul hotărîrii pentru aprobarea Declarației Parlamentului Republicii Moldova în legătură cu evoluțiile situației din Ucraina
8. Întrebări
Declarations
Name, Surname Subject Video, Audio, Text
Butmalai Ion

Doamnă vicepreședinte,

Stimaţi deputaţi,

O să am o declarație foarte succintă. La ziua de astăzi, sînt îngrijorat de activitatea Parlamentului, inclusiv de comportamentul obraznic al domnului Preşedinte al Parlamentului, care cred că intuitiv a și părăsit ședința.

Am vrut să îi spun mai multe, însă îmi rezervez dreptul de a face declarații publice la mass-media, inclusiv o să clarificăm și întrebarea respectivă, pentru că nu mai este posibil, la ziua de astăzi, de activat în Parlament, cînd ordinea de zi este înmînată deputaților cu jumătate de oră înaintea ședințelor și multe alte lacune, și multe alte chestiuni de care se folosește domnul Preşedinte, intimidînd deputații și îngrădind dreptul la activitate.

Ceea ce ține de situația la ziua de astăzi în Republica Moldova, vreau să vă menționez că, în calitate de cetățean, de deputat sînt îngrijorat foarte mult. Sînt îngrijorat de activitatea în sistemul bancar, inclusiv activitatea organelor de drept.

Ceea ce ține de activitatea justiției și multe alte organe de drept și organe de forță din Republica Moldova.

 Vreau să aduc la cunoștință cetățenilor pentru că astăzi, cu regret, a fost un semnal foarte puternic, un prim clopoțel. Înțelegeți despre ce vorbesc eu, ceea ce a fost din partea deputatului Bolboceanu.

Sînt solidar cu dumnealui, îl susțin. Și am dat și mîna cu el, ca un bărbat, pentru că a făcut un prim-pas de a ieși dintr-o cușcă, din încăperea unde sîntem ținuți ca deputați.

Vreau al doilea clopoțel să îl aduc față de liderii partidelor politice, să fiu înțeles corect, pentru că munca noastră, a deputaților, de 4 ani de zile, poate, într-o bună zi, să fie spartă ca un balon și vă lămuresc de ce.

Nu sînt de acord, sînt îngrijorat foarte mult de activitatea sistemului bancar, pentru că, recent, deja este informația că cineva dintre unii conducători ai unor partide, care dețin funcție de prim-vicepreședinte al unui partid foarte puternic în Republica Moldova, cum este Partidul Democrat, am în vedere de Vladimir Plahotniuc, care este deplasat la Moscova și duce tratative cu Внешэкономбанк, ceea ce ține de situația la ziua de astăzi, ceea ce ține de procurarea încă a 25% de la Banca de Economii.

Sînt îngrijorat foarte mult și sînt solidar cu cetățenii din Republica Ucraina, din țara vecină, care și-au apărat drepturile fundamentale.

Mai mult ca atît, sînt îngrijorat de acel măcel de pierderi de vieți omenești, în jurul de 100 de cetățeni și-au pierdut viața.

 Și, mai mult ca atît, cunoaștem situația, o situație nedeclarată, o situație de război între Federația Rusă, inclusiv a Republicii Moldova, ceea ce ține de aflarea în Transnistria a trupelor străine.

Astăzi, noi am votat această Declarație succintă. Eu vreau să spun, cu regret și cu rușine, că unor dintre partidele politice le e rușine să spună că, din partea Federației Ruse, este o agresiune în Crimeea.

Și, mai mult ca atît, noi avem o armată străină în teritoriul Transnistriei, în teritoriul Republicii Moldova.

Ceea ce ține de activitatea pe viitor a partidelor politice, de ce spun al doilea clopoțel, pentru că am la ziua de astăzi o decizie a unei instanțe de judecată ceea ce ține de eliberarea din funcție de la Agenția „Moldsilva”, de la „Silva Sud” a cetățeanului Boghean Gheorghe, căruia, la ziua de astăzi, statul este obligat să îi întoarcă absența forțată de la locul de muncă – 120 de mii de lei, care a fost eliberat ilegal de Ion Lupu, fostul șef al „Moldsilva”.

 Mă voi adresa la Procuratura Generală, pentru ca dînșii deja să intenteze un dosar penal, pentru că este suma de 120 de mii de lei.

Dar vreau să vă menționez și faptul că este incredibil că, avînd o decizie în care este scris: „Decizia urmează să fie executată imediat”, adresîndu-se către „Moldsilva”, către domnul Chitoroagă, care deține funcția de șef al agenției, a fost dat afară și i s-a spus: du-te și caută-ți de treabă, pentru că ești din alt partid și ești omul lui Butmalai.

Eu cu cazul respectiv nu o să las treaba așa. Mă voi adresa la Procuratura Generală.

Și vreau să mă mai adresez unui lider al Partidului Democrat, care anterior deținea funcția de Președinte de Parlament. Ceea ce făcea el, face și domnul Președinte Igor Corman la ziua de astăzi.

Și vreau să vă spun că, la ziua de astăzi, este nevoie ca Partidul Democrat să ia mîinile de pe Procuratura Generală.

Și vreau să vă spun că ceea ce ține de activitatea Partidului Democrat din Moldova este o tragedie.

Ceea ce face Partidul Democrat în raionul Cahul, unde în fruntea organizației teritoriale se află vicepreședintele raionului Bacalu Elena, care, împreună cu Calmîc, Scutelnic, Bratu Ștefan, au făcut o grupă de teroriști.

Este o dictatură în teritoriul raionului Cahul, fac presiuni asupra membrilor altor partide, inclusiv asupra primarilor altor partide, inclusiv asupra primarilor din Partidul Liberal Democrat din Moldova.

Și vreau să solicit conducerii Partidului Democrat să ia atitudine și să cunoască, pentru că noi, la rîndul nostru, cunoaștem și noi multe lucruri cum se deplasează în teritoriul raionului Cahul Andronachi Vlad.

O să fac niște declarații publice cu ce se ocupă ei, cum intimidează persoanele, cum vor să cumpere consilierii raionali, inclusiv intimidează mulți membri ai partidelor politice, inclusiv ai Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Sugerez această idee și aștept de la dumnealor acțiuni concrete.

În caz contrar, pe viitor, la următoarele ședințe, inclusiv public, o să fac niște declarații în care o să dezvălui ilegalitățile din partea Partidului Democrat, inclusiv a unor funcționari demnitari de rang înalt din Republica Moldova.

Vă mulțumesc.

 

Video, Audio, Text ORDINEA DE  ZI (6 - 7 martie 2014)ORDINEA DE ZI (6 - 7 martie 2014)
SUPLIMENT LA ORDINEA DE  ZI (6 - 7 martie 2014)SUPLIMENT LA ORDINEA DE ZI (6 - 7 martie 2014)
STENOGRAMASTENOGRAMA
Declarations
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la finalul sesiunii de primăvară 2024 a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la finalul sesiunii de primăvară 2024 a Parlamentului
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe