Visites et informations
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova


La version française du site a été réalisée grâce à l'appui du Programme NORIA de l'Assemblée parlementaire de la Francophonie

 
Accréditation des journalistes au Parlement

 
Observator European

Integritatea este Libertate

 
Parlementarisme en République de Moldavie
 
 
 
 
 
 
Informations publiques
 
 
Sessions parlementaires > Sessions plénières
Sedinte plenare

Şedinţa plenară din 07.10.2011

07/10/2011 10:00

Legislatura FR:  Legislatura XIX (28/12/2010 - 27/12/2014)

Session FR:  toamna-iarna 2011 (01/09/2011 - 30/11/2014)

Subiecte Agenda FR
  Subiectul FR P.L. FR Video, Audio, Text FR
1. 2395 Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative (Codul Penal – art.244'1; Codul Contravenţional – art.301)
2. 926 Proiectul legii privind schimbarea regimului vamal al mijloacelor de transport şi înregistrarea acestora
3. 1921 Proiectul legii pentru modificarea şi completarea unor acte legislative (Codul vamal al RM – art.1841; Legea cu privire la modul de introducere şi scoatere a bunurilor de pe teritoriul RM de către persoane fizice – art.10)
4. 1687 Proiectul legii pentru modificarea şi completarea unor acte legislative (Codul penal – art.265'1; Codul contravenţional – art.332'1)
5. 388 Proiectul legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.939-XIV din 20.04.2000 cu privire la activitatea editorială (art.1, 21, 22, ş.a.)
6. Raportul Prim-ministrului Republicii Moldova Raportul Prim-ministrului Republicii Moldova, domnul Vladimir FILAT,
7. Aprobarea proiectului ordinii de zi a şedinţelor în plen ale Parlamentului din 13 - 21 octombrie 2011
Intrebari/Interpelari FR
Obiectul sesizarii FR Cu privire la încheierea contractului de livrare a gazelor naturale la Fabrica de Zahăr din Glodeni
Organul/Institutia FR Ministerul Economiei, Ministerul Afacerilor Interne, ANRE, ANPC
Nume Prenume FR Chiorescu Iurie
Mod de raspuns FR De la tribuna parlamentului FR
Response term 13.10.2011
Video, Audio, Text FR Question:

 

Doamnelor și domnilor deputați,
Onorată asistență,
În contextul aspirațiilor noastre de a atrage cît mai multe investiții din străinătate prin crearea unui climat prielnic pentru respectivele investiții și asigurarea investitorilor că Republica Moldova poate garanta integritatea acestora, a mai puțin de o lună de la atît de mediatizatele atacuri raider de la băncile comerciale ne confruntăm din nou cu o situație care pune în pericol imaginea țării și aspirațiile sus-menționate.
Mă refer, în mod special, la cazul Fabricii de Zahăr din Glodeni care reprezintă o întreprindere de importanță majoră pentru economia raionului în special și pentru economia țării în general.
În aceste condiții, activitatea fabricii a fost blocată de către factorii de decizie de la „Bălți-Gaz” care folosindu-se de monopolul instaurat de către „Moldova-Gaz” pe piață tergiversează intenționat, sub orice pretext, încheierea contractului de livrare a gazelor naturale.
Ca motiv se invocă obligația de a achita datoria istorică a foștilor proprietari a S.A. „Glodeni Zahăr” care la moment se află în proces de insolvabilitate.
Stimați colegi,
În luna august curent „Bălți-Gaz” a demontat 500 de metri de conductă sub pretextul unor scurgeri de gaze, fapt care a dus la imposibilitatea tehnică de a fi livrat gazul.
La moment, conducta este reparată, dar „Moldova-Gaz” refuză, cu vehemență, să încheie un contract. Menționez că în condițiile actualei secete în zona fabricii sînt peste 200 mii tone de sfeclă de zahăr din care deja peste 25% este stricată, iar furnizorii de materie primă suferă mari pierderi.
Fabrica de zahăr a investit în actuala recoltă circa 85 de milioane lei și în achiziții de materiale peste 100 milioane lei. Analizînd situația creată, muncitorii, care sînt în număr de peste 500 oameni, întreprind... consideră că aceste acțiuni se întreprind intenționat de către factori de decizie de la „Moldova-Gaz” în persoana domnului Gusev Alexandru prin intermediul celor de la „Bălți-Gaz” și conține elementele unui atac raider, avînd ca scop falimentarea cu ulterioara acaparare a întreprinderii.
Conducerea fabricii de zahăr a sesizat Ministerul Economiei, Agenția Națională de Protecție a Concurenței, Agenția Națională de Reglementare în Energetică, inclusiv și Prim-vicepreședintele Parlamentului despre abuzurile comise de către cei de la „Moldova-Gaz”. Dar pînă la moment doar cei de la Ministerul Economiei au dat un răspuns evaziv, fără să fi intrat în esența problemei care, în fond, este identică cu răspunsul venit de la „Moldova-Gaz”.
Stimați colegi,
Angajații fabricii de zahăr se întreabă ce se întîmplă în jurul fabricii, cine are interes, pot oare organele de contribuție în domeniu să-și facă datoria sau nu?
Noi nu încurajăm acțiunile ulterioare probabile, dar angajații fabricii, cît și furnizorii de materie primă din zonă amenință că o să-și facă dreptate singuri. În acest scop, în zilele imediat următoare intenționează să blocheze calea ferată Chișinău-Moscova și dacă nici aceste acțiuni nu vor ajuta la soluționarea problemei atunci cele 200 mii tone de sfeclă de zahăr, de care am vorbit anterior, se vor regăsi în fața Palatului Republicii, în fața Ministerului Agriculturii, Piața Marii Adunări Naționale în dependență de capacitatea de depozitare a acestor zone.
În calitatea mea de deputat, solicit insistent Ministerului Economiei, Ministerului Afacerilor Interne, Agenției Naționale de Protecție a Concurenței, Agenției Naționale de Reglementare în Energetică și nu în ultimul rînd Societății pe Acțiuni „Moldova-Gaz” să întreprindă măsuri urgente pentru soluționarea problemei, iar la următoarea ședință în plen să vină cu un raport amplu cu privire la situația constatată și măsurile întreprinse.
Vă mulțumesc pentru atenție

Answer:

 ANRE

ANPC

Response Sitting
Declaratii FR
Nume Prenume FR Subiectul FR Video, Audio, Text FR
Saharneanu Vladimir

Stimați colegi,

Îmi pare rău că trebuie să revin la subiectul pe care l-am discutat și a bulversat atît de mult Parlamentul. Eu promit că mai mult nu revin decît în acest caz, în acest moment. Nu mai aștept scuze de la domnul Reidman. Voi face uz de articolul 12 din Legea statutului deputatului și voi veni cu un demers în Comisia juridică, numiri și imunități.
Dar vreau să fac o mică incursiune asupra dezvoltării pe care a avut-o acest subiect, fiindcă de la microfoane, din partea stîngă a sălii, au ieșit domnul Reșetnicov, domnul Munteanu, iar în culoarele Parlamentului l-am auzit la o televiziune cu declarații în surdină făcute de deputatul Tkaciuk asupra următorului subiect, precum că eu pretind la o cetățenie, iar aceasta ar fi ilegal și se făceau trimiteri zeflemitoare la acest subiect.
Eu înțeleg motivul și lucrul care-i mișcă pe comuniști la acest subiect. Eu vreau să declar că totul este legal. Dubla cetățenie este recunoscută și este legală și vreau, de la acest microfon, chiar să mulțumesc Statului român că ne oferă posibilitatea că devenim și noi cetățeni ai patriei părinților noștri și lucrul acesta trebuie să-l salutăm.
Noi intrăm în Europa în asemenea mod și sîntem, totodată, și cetățeni ai acestui pămînt, chiar dacă acum poporul nostru este împărțit în două state și nu ne vom abate de la această decizie, hotărîre a noastră cu toate intimidările care se fac aici, în Parlament, referitor la acest caz.
Evident, este una, este ura pe care o manifestă, o au comuniștii față de o etnie de români, iar lucrul acesta este deosebit de grav, fiindcă este o manifestare de xenofobie.
Această religie a comuniștilor din Republica Moldova, care nu-i sînt altceva decît coloana a 5-a, este adusă la paroxism și ei o dezvoltă pînă, probabil, le va fi și piatra lor de mormînt, că o vor trage peste mormîntul lor și vor… pe care piatră va fi scris: aici sînt îngropați ultimii xenofobi de pe Planeta Pămînt.
Ura este ceea ce mișcă acest partid și ei sînt trimișii, fiindcă sînt în treuca lor, li se toarnă în toată ziua tărîțe pentru ca să fie grași, rezistenți și agresivi la adresa intereselor acestui pămînt.
Ura este ceea ce îi ține în picioare și ceea ce îi face ca să… mă rog, să aibă careva întreținere din partea patronilor lor.
Eu voi termina parafrazînd un vers al lui Grigore Vieru, referitor la ceea ce a spus domnul Reșetnicov, domnul Munteanu, că trebuie să fiu întemnițat, că trebuie să fiu expulzat, că trebuie să stau după gratii, fiindcă am o… tind să am o cetățenie română, fiindcă spun adevărul aici, la acest microfon.
Eu le spun în felul următor: eu, Reșetnicov, Munteanu, Tkaciuk și alții ca voi nici măcar nu vă urăsc, îmi este, pur și simplu, milă de voi, iar voi să știți că noi vom rămîne pe poziția care sîntem aici, reprezentanți ai poporului român, aici, în Republica Moldova, și nu vom permite nici o dată să se întîmple un alt 28 iunie 1940, fiindcă noi nu vom pleca de aici la dorința voastră, așa cum vreți voi să rămîneți aici singuri pe acest pămînt, fiindcă ați trimis un milion în robie și așteptați ca să plecăm și noi de aici ca să faceți… să vă faceți de cap. Fiindcă asta vă trebuie vouă pentru patronii voștri care vă hrănesc, să rămîneți aici numai voi, să aveți foloase din acest pămînt al nostru.
Eu vă mulțumesc. (Aplauze.)
 

Chiorescu Iurie

 

Doamnelor și domnilor deputați,
Onorată asistență,
În contextul aspirațiilor noastre de a atrage cît mai multe investiții din străinătate prin crearea unui climat prielnic pentru respectivele investiții și asigurarea investitorilor că Republica Moldova poate garanta integritatea acestora, a mai puțin de o lună de la atît de mediatizatele atacuri raider de la băncile comerciale ne confruntăm din nou cu o situație care pune în pericol imaginea țării și aspirațiile sus-menționate.
Mă refer, în mod special, la cazul Fabricii de Zahăr din Glodeni care reprezintă o întreprindere de importanță majoră pentru economia raionului, în special, și pentru economia țării în general.
În aceste condiții, activitatea fabricii a fost blocată de către factorii de decizie de la „Bălți-Gaz”, care, folosindu-se de monopolul instaurat de către „Moldova-Gaz” pe piață, tergiversează intenționat, sub orice pretext, încheierea contractului de livrare a gazelor naturale.
Ca motiv se invocă obligația de a achita datoria istorică a foștilor proprietari a SA „Glodeni-Zahăr” care, la moment, se află în proces de insolvabilitate.
Stimați colegi,
În luna august curent, „Bălți-Gaz” a demontat 500 de metri de conductă sub pretextul unor scurgeri de gaze, fapt care a dus la imposibilitatea tehnică de a fi livrat gazul.
La moment, conducta este reparată, dar „Moldova-Gaz” refuză, cu vehemență, să încheie un contract. Menționez că, în condițiile actualei secete, în zona fabricii sînt peste 200 mii tone de sfeclă de zahăr din care deja peste 25% este stricată, iar furnizorii de materie primă suferă mari pierderi.
Fabrica de zahăr a investit în actuala recoltă circa 85 de milioane lei și în achiziții de materiale peste 100 milioane lei. Analizînd situația creată, muncitorii, care sînt în număr de peste 500 oameni, întreprind, consideră că aceste acțiuni se întreprind intenționat de către factori de decizie de la „Moldova-Gaz” în persoana domnului Gusev Alexandru prin intermediul celor de la „Bălți-Gaz” și conține elementele unui atac raider, avînd ca scop falimentarea cu ulterioara acaparare a întreprinderii.
Conducerea fabricii de zahăr a sesizat Ministerul Economiei, Agenția Națională pentru Protecția Concurenței, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, inclusiv Prim-vicepreședintele Parlamentului despre abuzurile comise de către acei de la „Moldova-Gaz”. Dar, pînă la moment, doar acei de la Ministerul Economiei au dat un răspuns evaziv, fără să fi intrat în esența problemei care, în fond, este identică cu răspunsul venit de la „Moldova-Gaz”.
Stimați colegi,
Angajații fabricii de zahăr se întreabă ce se întîmplă în jurul fabricii, cine are interes, pot oare organele de contribuție în domeniu să-și facă datoria sau nu?
Noi nu încurajăm acțiunile ulterioare probabile, dar angajații fabricii, cît și furnizorii de materie primă din zonă amenință că o să-și facă dreptate singuri. În acest scop, în zilele imediat următoare, intenționează să blocheze calea ferată Chișinău-Moscova și dacă nici aceste acțiuni nu vor ajuta la soluționarea problemei atunci cele 200 mii tone de sfeclă de zahăr, de care am vorbit anterior, se vor regăsi în fața Palatului Republicii, în fața Ministerului Agriculturii, în Piața Marii Adunări Naționale, în dependență de capacitatea de depozitare a acestor zone.
În calitatea mea de deputat, solicit insistent Ministerului Economiei, Ministerului Afacerilor Interne, Agenției Naționale pentru Protecția Concurenței, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și, nu în ultimul rînd, Societății pe Acțiuni „Moldova-Gaz” să întreprindă măsuri urgente pentru soluționarea problemei, iar la următoarea ședință în plen să vină cu un raport amplu cu privire la situația constatată și măsurile întreprinse.
Vă mulțumesc pentru atenție.  (Aplauze.)
Video, Audio, Text FR ORDINEA DE ZIORDINEA DE ZI
STENOGRAMASTENOGRAMA
Déclarations
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la finalul sesiunii de primăvară 2024 a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la finalul sesiunii de primăvară 2024 a Parlamentului
Derniers actes législatifs adoptés
 

Adresa
Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 105
MD-2073, Chișinău
Republica Moldova

Date de contact:
Direcţia petiţii şi audienţe
tel: 022-820-270
Direcția servicii generale
tel:
 022 820 126

 [email protected]

 old.Parlament.md

 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe