Визиты и информация
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
 
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
 
Аккредитация журналистов в парламенте



 

 
Европейский обозреватель

Integritatea este Libertate

 
Парламентаризм в Республике Молдова
 
 
 
 
 
 
Общественная информация
 
Обращения граждан
 
Sesiuni Parlamentare > Şedinţe plenare
Sedinte plenare

Şedinţa plenară din 29.05.2014

29.05.2014 10:00

Legislatura RU:  Legislatura XIX (28.12.2010 - 27.12.2014)

Session RU:  toamna-iarna 2011 (01.09.2011 - 30.11.2014)

Subiecte Agenda RU
  Subiectul RU P.L. RU Видео, Аудио, Текст
1. 525 Proiectul legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Codul penal – art.64, 91, 92; Codul de procedură penală – art.471; ș.a.)
2. 534 Proiectul legii pentru modificarea și completarea Legii cadastrului bunurilor imobile nr.1543-XIII din 25.02.1998 (art.14, 15, 15'2, ș.a.)
3. 123 Proiectul legii pentru completarea Legii nr.39-XIII din 07.04.1994 privind statutul deputatului în Parlament (art.20'1)
4. 106 Proiectul legii cu privire la acordarea de facilități la preschimbarea pașapoartelor de tip ex-sovietic
5. 451 Proiectul legii pentru modificarea și completarea Codului de procedură penală al Republicii Moldova nr.122-XV din 14.03.2003 (art.36, 37, 63, ș.a.)
6. 670 Proiectul legii privind evaluarea impactului asupra mediului
7. 72 Proiectul legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Legea comunicațiilor electronice – art.2, 7, 16; Codul contravențional – art.250)
8. 502 Proiectul legii pentru modificarea articolului 20 din Legea ocrotirii sănătății nr.411-XIII din 28.03.1995
9. 348 Proiectul legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.419-XVI din 22 decembrie 2006 cu privire la datoria publică, garanţiile de stat şi recreditarea de stat
10. 130 Proiectul legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Legea cu privire la antreprenoriat și întreprinderi – art.30, 35; Legea privind societățile pe acțiuni – art.93; ș.a.)
11. 533 Proiectul legii privind semnătura electronică și documentul electronic
12. 18 Proiectul legii cu privire la energia termică și promovarea cogenerării
13. 3 Proiectul legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Legea privind pensiile de asigurări sociale de stat – art.5, 8; Legea privind sistemul public de asigurări sociale – art.37; ș.a.)
14. 171 Proiectul legii pentru modificarea și completarea Legii bugetului de stat pe anul 2014 nr.339 din 23.12.2012 (art.1, 2, 7, ș.a.)
15. 166 Proiectul legii privind completarea articolului 103 din Codul fiscal nr.1163-XIII din 24.04.1997
16. Interpelări
Заявления
Nume Prenume RU Subiectul RU Видео, Аудио, Текст
Saharneanu Vladimir

Mulțumesc, domnule Președinte.

Stimat Parlament,

Eu vreau să vă aduc în memorie un eveniment care este nu pe merit uitat. Anul trecut, la 30 mai 2013, a fost constituită Coaliția de Guvernare Proeuropeană. (Rumoare în sală.)

Și vreau să vin cu o observație, căci îmi pare rău că, la nivel de Parlament, nu a fost organizată o ședință comună a Parlamentului și Guvernului, la care să putem face un bilanț al acestei perioade.

În această perioadă, noi am avut atacuri foarte și foarte virulente din partea unor mișcări politice și din Parlament, și din afară, care au pus în pericol această guvernare.

Trebuie să spunem că, pașii pe care i-am făcut în acest an, o scurtă perioadă de un singur an, luată în contextul unei perioade de 5 ani, guvernată de o Coaliție și două Alianțe Proeuropene democratice.

Trebuie să spunem că primele două alianțe au avut neșansa să lucreze în contextul unui sistem construit de un regim comunist antinațional, antidemocratic, care a construit o verticală a puterii, făcută pe modelul organizațiilor interlope, în frunte cu o căpetenie de hoți și care a făcut din Republica Moldova nu doar cea mai nedemocratică țară, luînd în vedere starea presei, unul din cel mai important indice măsurat în Europa și în lume, dar și o țară, cea mai săracă, în perioada cînd Europa avea un trend de dezvoltare, o tendință de dezvoltare peste tot în țările Europei.

Noi știm că în 2000 Albania era cea mai săracă țară. În 2009 Republica Moldova s-a așezat foarte solid pe acest loc de rușine, care este cea mai săracă, și putem adăuga aici: cea mai coruptă țară din lume, fiindcă s-a construit un sistem în fruntea căruia stătea căpetenia de hoți, altfel numit în arealul în care s-a constituit – pahanu, și care înlocuia și Constituția, și justiția, și Executivul, și toate cele în acest stat.

Din acest motiv, spun că alianțele au avut neșansa să guverneze în aceste condiții.

Dar trebuie să fim corecți, să spunem că neșansele alianțelor s-au datorat și unor metehne, care au fost manifestate de unii lideri, care foarte curînd, ajunși pe treptele puterii, au ajuns cu capul în nori și au uitat de Harta de Parcurs, pe care le-a dat-o alegătorul, și au considerat că aceste trepte înalte în ierarhia statului se datorează doar calităților lor individuale, strict individuale.

Și alți conducători, alți lideri ai Alianței au văzut în stat o sinecură, o modalitate de a-și înmulți capitalul și de a constitui, de a forma o sinecură.

Din păcate, aceasta s-a întîmplat, trebuie să recunoaștem. Și cele două alianțe nu au putut să termine altfel decît în scandalul care s-a produs în legătură cu tragedia din „Pădurea Domnească”.

În perioada iarnă-primăvară 2013 cunoaștem acea criză profundă în care noi ne-am pomenit și care risca să ne arunce din nou în hăul acelui sistem, din care alegătorul, cu un efort de conștiință foarte mare, ne-a scos în 2009, ne-a scos din acest hău.

Noi repeta să ajungem tot acolo în 2013 și nu din altă cauză, ci din cauza greșelilor care s-au comis în contextul, unei lipse de înțelegeri a misiunii care ne este dată… ne-a fost dată de alegător în 2009.

Nu vreau să aduc merite de la această tribună unor mișcări politice, dar spun: noi, liberal-reformatorii, am riscat foarte mult, vedeți că sîntem blamați și astăzi, și încearcă să ni se pună emblema sau eticheta că sîntem trădători.

În primul rînd, nu am trădat alegătorul. Lucrul acesta se va vedea peste ani de zile, fiindcă anul 2013 va constitui o treaptă pe care noi ne ridicăm cu pași concreți și foarte hotărîți spre integrarea europeană, acolo unde este salvarea noastră, ca element al națiunii române și ca element al populației, al unui popor european.

Este pentru prima dată în istorie cînd se realizează această minune de a ieși odată și odată din chingile Imperiului. Sînt pași concreți care s-au făcut într-un an de zile în Coaliția de Guvernare.

Și aici, din partea colegilor mei, aș vrea să mulțumesc colegilor din Partidul Democrat și Partidul Liberal Democrat pentru faptul că am reușit într-un an de zile să evităm acele piedici, acele capcane care ne-au fost puse în cale și am reușit să ajungem la acest moment, un an de zile, cînd putem spune, că, da, s-au făcut lucruri concrete, nu doar pe drumul integrării europene, care a însemnat și Summit-ul de la Vilnius și care a însemnat ridicarea vizelor din 28 aprilie, aceasta înseamnă un zid mare a căzut în calea noastră și Uniunea Europeană este tărîmul salvator al nostru, în care ne-a băgat un imperiu în 1812 și cu toate vicisitudinile secolului al XX-lea. Iată că acum acest orizont ni se deschide, este clar și este limpede, sigur că mai trebuie eforturi.

Vă spun așa cum simt eu cu practica, cu experiența pe care o am, cu experiența colegilor mei, fiindcă discutăm aceste lucruri în sînul partidului, în sînul Fracțiunii. Este o șansă irepetabilă în istoria noastră scurtă, a Republicii Moldova. Și trebuie să ne mîndrim cu ceea ce am făcut, indiferent că ni se atribuie lucruri care, mă rog, uneori le dăm noi anume motive unora să ne eticheteze, alteori greșim,  alteori parcă nu dăm replica cuvenită atunci cînd ni se aduc aceste învinuiri.

Trebuie să fim fermi, trebuie să mergem înainte, să știm că misiunea pe care o avem va veni bine și opoziției de astăzi, fiindcă ei mimează, că, mă rog, vor să ducă Republica Moldova și poporul ei în Uniunea Eurasiatică, acolo unde ne așteaptă cîinii cu colaci în coadă. Este o minciună. Nu se poate întîmpla nimic în acest sens.

Și experiența ne arată, și istoria ne arată, și ceea ce se întîmplă în zilele de astăzi ne arată că acolo este pierzanie nu numai pentru noi, majoritarii, dar și pentru minoritățile naționale care se află, care locuiesc, conlocuiesc cu noi. Cultura lor, limba lor, împreună cu a noastră, acolo este tot ce va duce la pierzanie și la pierderea identității noastre. Și a noastră, și a dumneavoastră, și a tuturor care constituim aici poporul Republicii Moldova.

Așa că eu doresc să felicit încă o dată colegii noștri din Coaliție, să urez poporului Republicii Moldova încredere în faptul că la guvernare există o echipă care o poate conduce pe drumul salvării și poate realiza acest drum cu pași concreți. Repet încă o dată: în istoria Republicii Moldova nu a existat o altă șansă decît șansa zilei de astăzi, pe care o realizează, o face Coaliția de Guvernare Proeuropeană.

Vă mulțumesc mult. (Aplauze.)

Видео, Аудио, Текст ORDINEA DE ZIORDINEA DE ZI
STENOGRAMASTENOGRAMA
Заявления
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la finalul sesiunii de primăvară 2024 a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la finalul sesiunii de primăvară 2024 a Parlamentului
Принятые законодательные акты
 

Adresa
Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 105
MD-2073, Chișinău
Republica Moldova

Date de contact:
Direcţia petiţii şi audienţe
tel: 022-820-270
Direcția servicii generale
tel:
 022 820 126

 [email protected]

 old.Parlament.md

 
   Разработка веб-страницы Парламента Республики Молдова была проведена благодаря «Программе поддержки демократии», финансируемой Европейским Союзом и осуществляемой Советом Европы