Visites et informations
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova


La version française du site a été réalisée grâce à l'appui du Programme NORIA de l'Assemblée parlementaire de la Francophonie

 
Accréditation des journalistes au Parlement

 
Observator European

Integritatea este Libertate

 
Parlementarisme en République de Moldavie
 
 
 
 
 
 
Informations publiques
 
 
Sessions parlementaires > Sessions plénières
Sedinte plenare

Şedinţa plenară din 21.11.2013

21/11/2013 10:00

Legislatura FR:  Legislatura XIX (28/12/2010 - 27/12/2014)

Session FR:  toamna-iarna 2011 (01/09/2011 - 30/11/2014)

Subiecte Agenda FR
  Subiectul FR P.L. FR Video, Audio, Text FR
1. 431 Proiectul legii cu privire la modificarea și completarea Regulamentului Parlamentului adoptat prin Legea nr.797-XIII din 02.04.1996 (art.13, 22, 27, ș.a.)
2. 392 Proiectul hotărîrii privind aprobarea limitei numărului de unități de personal și a schemei de încadrare a Consiliului Concurenței
3. 436 Proiectul legii pentru modificarea și completarea Codului contravențional al Republicii Moldova nr.218-XVI din 24.10.2008 (art.198, 237, 240, 244, 400)
4. 350 Proiectul legii privind grupurile de producători și asociațiile lor
5. 281 Proiectul legii pentru modificarea și completarea anexei nr.3 la Legea nr.764-XV din 27.12.2001 privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova
6. 446 Proiectul legii privind importul unei autospeciale
7. 448 Proiectul legii pentru completarea art.3 al Legii nr.947-XIII din 19.07.1996 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii
8. 427 Proiectul legii pentru modificarea și completarea Codului fiscal nr.1163-XIII din 24.04.1997 (art.20, 90'1)
9. 445 Proiectul legii pentru modificarea și completarea Codului fiscal nr.1163-XIII din 24.04.1997 (art.96, 101'2)
10. 453 Proiectul hotărîrii pentru modificarea Hotărîrii nr.1 din 11.01.2011 privind componența numerică și nominală a Biroului permanent al Parlamentului (art.3)
11. 456 Proiectul hotărîrii pentru modificarea Hotărîrii Parlamentului nr.3 din 12.01.2011 privind aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Parlamentului
12. Întrebări
Declaratii FR
Nume Prenume FR Subiectul FR Video, Audio, Text FR
Deliu Tudor

Stimați cetățeni,
Da, anume stimați cetățeni, pentru că nu vreau să fac diferența dintre deputat, ministru, președinte de țară, inginer, medic, profesor, sau agricultor. Sîntem într-o perioadă crucială pentru Republica Moldova, iar deviza noastră comună nu trebuie construită pe titulaturi de posturi, ci pe unitate, pe dorința și năzuința de a construi o țară de care să fim mîndri atît noi, cît și generațiile următoare.
La data de 18 noiembrie 2013, de către Partidul Liberal Democrat din Moldova, a fost inițiat public pentru semnare Pactul responsabilității naționale pentru o Moldovă europeană.
Stimați colegi,
Făcînd abstracție de apartenența politică, declar cu toată convingerea, că sîntem în momentul în care trebuie să lăsăm în umbră orice rezervă față de viitorul acestei țari, destinul cetățenilor ei și moștenirea celor care ne vor urma.
În acest context, avem drept exemplu semnarea Pactului de către principalele partide politice, foștii președinți ai Republicii Moldova, domnul Mircea Snegur, domnul Petru Lucinschi, actualul președinte Nicolae Timofti, funcționari publici, precum și mii de simpli cetățeni.
Republica Moldova este pe drumul integrării europene, iar aceasta are un singur sens.
 Rapiditatea pașilor cu care vom intra în marea familie europeană, căldura cu care vom fi primiți, dar și termenele de realizare al acestui mare obiectiv, depind de noi toți: de politicieni, de funcționari, de mass-media, de organizațiile obștești, de comentatori politici și lideri de opinie, de locuitori ai satelor și orașelor, de femei și bărbați, de vîrstnici și tineri.
Pactul responsabilității naționale pentru o Moldovă europeană este un document care ne cheamă pe toți să ne implicăm plenar în asumarea unor indicatori... îndatoriri de cetățeni, pentru a realiza în comun obiectivul de integrare europeană, confirmat și reconfirmat cu nenumărate ocazii.
Subsemnarea acestui act de importanță majoră relevă o dovadă puternică a faptului că poporul suveran este puternic consolidat pentru realizarea scopului european și își va aduce contribuția la construirea unei țări model.
Conținutul Pactului îndeamnă societatea să depună eforturi comune, să întreprindă acțiuni care să asigure  continuitatea promovării ideii de integrare europeană, de edificare a unui stat conform principiilor occidentale.
Am tot vorbit pe marginea acestui subiect, am inițiat nenumărate acțiuni care reflectă tendința noastră  de aderare la spațiul european, dar, cu părere de rău, am făcut aceste lucruri izolat și ocazional.
Acum, nu trebuie decît să facem aceleași lucruri, dar în comun și pentru o singură idee – cea de integrare europeană.
Sper cu tot dinadinsul că fiecare dintre noi va deveni un mesager al ideii și procesului de integrare europeană, că ne vom evidenția calitățile, părțile frumoase ale statului nostru, că nu ne vom subestima, ci, din contra, vom fi mîndri și demni de faptul că am ales conștient singura cale sigură pentru dezvoltare, – cea de a deveni membră a Uniunii Europene.
Summitul de la Vilnius este privit, de cea mai mare parte dintre noi, drept un obiectiv realizat, unul care va aduce un suflu nou în tot ceea ce facem zi de zi.
Da, este un moment istoric pentru Republica Moldova, dar este doar un început care ne va pune la încercări care vor cere mult curaj, perseverență, dedicație și implicare a fiecăruia dintre noi.
Schimbările vor fi profunde, poate nu chiar atît de rapide, pe cît se așteaptă unii, însă destul de semnificative, pentru că se merită eforturile noastre comune.
Și dacă primii pași au fost făcuți, trebuie să fim gata, pentru că schimbarea propriu-zisă presupune un proces de durată dificil și gradual.
Desigur, vor exista și multe persoane interesate care vor suferi dezamăgire sau pentru care ziua în care va ploua cu bani și vor aștepta o stare de bine. Nu va veni și aceasta, pentru că Uniunea Europeană nu este un sac cu bani pentru distribuire în buzunarul interesatului.
Și totuși, odată cu asumarea angajamentului la Marea adunare din 3 noiembrie, semnarea Pactului responsabilității naționale pentru o Moldovă europeană, iar în cîteva zile parafarea Acordului de asociere, multe lucruri se vor schimba.
Vorbind despre fonduri europene, nimeni nu va simți acești bani în bugetul propriu. Pentru a beneficia de ei trebuie să venim cu proiecte convingătoare, bine argumentate și structurate pentru binele și confortul cetățeanului, iar aici, tot noi trebuie să muncim alături de administrația locală și beneficiari.
Uniunea Europeană pentru Republica Moldova nu înseamnă doar integrare politică, ci mai ales una economică, culturală, valorică, dacă vreți.
Republica Moldova este un stat care parcurge o perioadă de tranziție.
 Integrarea în Uniunea Europeană ar aduce cu siguranță mai multe beneficii, decît riscuri, inclusiv posibilitatea de aplicare a standardelor europene, care cel puțin înseamnă civilizație, mijloace financiare alocate prin intermediul programelor de asistență, investiții atît pe scară națională, cît și, mai ales, pentru dezvoltarea afacerilor mici, piață de desfacere extinsă, o respectare mai stringentă a drepturilor omului, accesul la piața culturală europeană și posibilitatea schimbului de experiență și valori.
Stimați cetățeni,
Sîntem în fața unor imense posibilități și avantaje, dar accesul la ele este asigurat, totodată, de multe provocări.
A existat cîndva un pact care ne-a dezbinat, acum sîntem pe cale de a adopta unul care trebuie să ne unească și să ne facă mai puternici.
Așadar, să ne ajute Dumnezeu. (Aplauze în sală)


Saharneanu Vladimir

Onorat Parlament,

Întrucît gruparea comunistă antinațională și românofobă continuă să lanseze în Parlamentul Republicii Moldova atacuri xenofobe, provocatoare și insolite, întrucît orice reacție de protest la aceste atacuri sînt întîmpinate de contrareacții grosolane, garnisite cu invective și scorniri dintre cele mai mîrșave, întrucît invectivele sînt bazate pe procedeele de grotă, scoase din arsenalul de minciuni și intoxicare a KGB-ului, întrucît de aproape doi ani parte din gruparea comunistă a lansat o campanie de intoxicare asupra mea, întrucît astăzi șeful acestei grupări a făcut afirmații în aceeași cheie, susținînd că deține un dosar care dovedește că, în urma activității mele, a denunțurilor pretinse, au avut de suferit mulți oameni, întrucît acel care a făcut asemenea afirmații a fost timp de 8 ani și 7 luni Președinte al statului, iar unul dintre membrii Partidului Comuniștilor, actualmente deputat, a fost Director al Serviciului de Informații și Securitate, cer Serviciului de Informații și Securitate să facă public conținutul dosarului meu și să prezinte în Parlament o informație referitoare la activitatea mea în perioada sovietică, dar și în cea de după.
Cer altor instituții ale statului, în parte Ministerului de Interne, să facă public conținutul cazierului meu, dacă există sau nu, la subiectul persoanelor care au avut de suferit, au fost condamnate sau pedepsite administrativ sau contravențional.
Cer Procuraturii Republicii Moldova să se autosesizeze la subiectul existenței unui dosar, eventual al sustragerii lui din careva instituții ale statului și care ar fi în prezent în posesia liderului Partidului Comuniștilor, așa precum a declarat el astăzi, chiar în Parlament.
Solicit Secretariatului Parlamentului secvența în scris a intervenției deputatului Voronin, făcută în ședința de astăzi de la microfonul nr.3.
Vreau să aduc aici o mică precizare. Știu că gruparea comunistă a fabricat în 2005 sau 2006 o listă, așa-numită lista Șandrovski, care a bulversat societatea la acea vreme, care a fost fabricată de gruparea Reșetnicov, fiind director al  SIS-ului, aprobată de Voronin și lansată de colaboratorul lor Roșca și care acum, periodic, apare cu diferite invective, insinuări, campanii de intoxicare, făcînd referință la acea mîrșavă listă.
Eu cer acestor instituții pe care le-am numit, ale statului, să dea curs rugăminților mele.
Mulțumesc. (Aplauze.)

Video, Audio, Text FR ORDINEA DE ZIORDINEA DE ZI
STENOGRAMASTENOGRAMA
Déclarations
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la finalul sesiunii de primăvară 2024 a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la finalul sesiunii de primăvară 2024 a Parlamentului
Derniers actes législatifs adoptés
 

Adresa
Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 105
MD-2073, Chișinău
Republica Moldova

Date de contact:
Direcţia petiţii şi audienţe
tel: 022-820-270
Direcția servicii generale
tel:
 022 820 126

 [email protected]

 old.Parlament.md

 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe