Godea Mihai
|
|
Stimați colegi,
Onorată asistență,
Vin vremuri grele pentru Republica Moldova. Urmează un test greu, economic, politic, social și, mai ales, la nivel de securitate a statului. Acest test nu se va încheia la Vilnius, din contra, după Vilnius vor fi aplicate adevăratele presiuni și, abia la primăvară, va fi forțată schimbarea vectorului extern al Republicii Moldova.
Am declarat anterior și voi repeta: vom fi solidari cu toate forțele politice proeuropene, vom susține Guvernul în toate eforturile sale sincere de accelerare a integrării europene, în toate eforturile de democratizare și reformă, vom susține politic și vom promova orice lider, de la guvernare sau nu, care va da dovadă de fermitate și curaj în fața șantajului laș la care ne supune Federația Rusă.
Oamenii noștri, la Chișinău și în raioane, vor spune fiecărui cetățean că rezistența noastră în fața Rusiei merită, că demnitatea noastră e mai scumpă decît contractele acordate, cu dispreț, de Kremlin, că nimeni nu are dreptul să ne dicteze, la noi acasă, încotro să mergem. Vom spune și vom reaminti că statele europene ne sînt prieteni și parteneri loiali, care ne ajută și care ne vor ajuta.
Vom reaminti că Federația Rusă nu a ajutat nici statele care îi sînt supuse, ci le-a exploatat și le-a umilit, mai mult, chiar provincii întregi ale Rusiei trăiesc în mizerie, pentru ca o mînă de orașe să trăiască în lux și aroganță, că dacă Republica Moldova va pleca capul și va ceda șantajului lui Vladimir Putin, va rămîne, mulți ani, o provincie săracă și umilită.
Toate acestea le vom face, dar nu vom fi solidari cu hoția și corupția. Nu putem zîmbi frumos cînd, în vremuri de grele încercări pentru țară, o gașcă de politicieni spun slogane europene și fură statul de miliarde, devalizează Banca de Economii și împrumută unor afaceriști ruși Aeroportul Internațional. Și nici nu se vor opri aici. Încă multe privatizări de urgență se planifică, profitînd de faptul că cetățenii sînt sensibili la presiunea externă.
Nu putem fi solidari cu nesimțirea. Da, e o lașitate pentru Federația Rusă, să ne intimideze cetățenii care merg să muncească acolo, dar e curată nesimțire că, în același timp, propriul nostru Guvern să planifice introducerea unei taxe pentru cetățenii noștri care vor să iasă din Republica Moldova.
Nu putem fi solidari cu trădarea propriilor cetățeni. Ori cum altfel se numesc recentele înțelegeri protocolare cu Tiraspolul, prin care separatiștilor li se oferă acces liber la plîngerile depuse împotriva lor de cetățenii noștri, mare parte domiciliați în raioanele controlate de separatiști.
Nu putem accepta și nici ignora multe alte abuzuri care se întîmplă zi de zi și vom depune toate eforturile politice și juridice pentru ca acei vinovați să fie pedepsiți, acum sau mai tîrziu. Dat fiind gravitatea situației în care se află Republica Moldova, fiecare act de corupție, la nivel înalt, de trafic de influență, de tîlhărire a statului devine, implicit, și un act de sabotare a securității naționale.
Dragi colegi,
Cea mai mare amenințare pentru integrarea europeană a Republicii Moldova nu se află la Kremlin, ci la Chișinău. Uniunea Europeană are și puterea, și voința politică de a ajuta Republica Moldova să depășească toate presiunile pe care Federația Rusă le face… le va face în aceste luni, dar oficialii europeni, partenerii din statele europene, nu vor dori și nici nu vor putea să accepte în rîndul lor un stat corupt, un stat în care proprietatea, fie ea publică sau privată, poate fi furată peste noapte, un stat în care liderii politici închid ochii la hoție și corupție, indiferent de pretext.
Iată de ce repet că adevăratul pericol pentru succesul european al Republicii Moldova se află la Chișinău, nu la Moscova și, apropo de pericolele interne, vreau să spun cîteva cuvinte, special pentru colegii din Partidul Comuniștilor: sîntem în opoziție, da, dar sîntem în opoziție nu cu integrarea europeană, ci sîntem în opoziție cu guvernarea coruptă, sîntem în opoziție pentru că vrem mai multă integrare europeană, sîntem în opoziție cu statul oligarhic corupt și autoritarist, ori acest sistem a fost creat, mai ales, de PCRM.
Sistemul a rămas. Singura diferență este că liderii PCRM au fost debarcați din fotolii și nu mai primesc banii și protecția acestui sistem corupt. Aceasta nu e problema cetățenilor, e problema anturajului lui Vladimir Voronin. Dacă liderii PCRM sînt cu adevărat sinceri în dorința de a opri hoția, atunci să înceapă prin publicarea schemelor de monopol din economie, pentru că au rămas aceleași din timpul guvernării lor.
Vreau să mai transmit colegilor comuniști că noi nu putem fi solidari cu o grupare agresivă, anarhistă, cu membrii care țin în debara lansatoare de grenade și muniție destinată asasinatelor. Iată de ce nu ne vom regăsi în același grup și nu vom împărți megafoanele.
Stimați deputați, știu că în Parlament sînt și oameni de bună-credință, în diferite partide și în diferite fracțiuni parlamentare. Poate sînt puțini, dar eu știu că sînt și îi cunosc personal. Ăstora mă adresez, cu precădere: în următoarele luni, viitorul Republicii Moldova ține de fiecare dintre noi.
Ține de noi, acei puțini, să ne asigurăm că Moldova va rămîne pe calea europeană, că economia națională și siguranța statului vor fi protejate și că drumul către integrarea europeană nu va fi, totodată, și drumul hoției naționale. Următoarele luni ne vor împărți, ireversibil, în două categorii: fie în oameni politici demni, care vor juca un rol benefic decisiv în istoria noastră, fie în lideri mărunți, complici la hoție, lașitate și trădare națională.
Dumneavoastră în ce categorie vă vedeți?
Vă mulțumesc!
|
Butmalai Ion
|
|
(A fugit domnul Președinte de la ședință. Am vrut să îi spun ceva. El a crezut că vreau să spun ceva în declarație despre dînsul. Îi spun eu aparte. Îi spun eu aparte lui).
Onorat Parlament,
Stimați deputați,
Onorată asistență,
Începând cu 11 pînă la 15 septembrie anul curent 2013, ploile torenţiale au făcut ravagii în raionul Cahul, lăsând în urma sa cetăţeni demoralizaţi şi distrugând o mare parte din infrastructura raionului. Astfel, în urma precipitaţiilor abundente, 5700 de hectare de terenuri agricole au fost compromise, 37 din cele 55 de localităţi ale raionului Cahul au fost afectate grav, șuvoaiele de apă au spălat terasamentul şi acostamentul pe câteva zeci de kilometri de drum în raion, afectând chiar şi drumurile naţionale, iar drumurile de ţară au căpătat forma unor tranşee de peste un metru adâncime.
Zeci de case de locuit din oraş și sate s-au năruit, în zeci de gospodării de prin sate apa a năvălit, inundând beciurile şi curţile oamenilor, mari porţiuni de reţele de apeduct şi gaze au rămas suspendate în aer, au fost inundate o mare parte din grădinițele și școlile din raion, sute de oameni stau și acum cu frica în sîn din cauza craterelor imense: rîpi cu adîncime mare de pînă la 10 – 15 metri, formate în urma viiturilor, care în orice moment pot înghiți zeci de case de locuit.
Astfel, stimați deputați,
Constat, cu mare regret, că toți acești cetățeni care au avut de suferit în urma acestor calamități naturale au fost martorii inacțiunii din partea autorităților publice centrale, în pofida faptului că situația creată se încadra perfect în limitele Legii nr. 212 din 24.06.2004 cu privire la regimul stării de urgență, de asediu și de război și ale Hotărîrii Guvernului nr.1076 din 16.11.2010 cu privire la clasificarea situațiilor excepționale și modul de acumulare și prezentare a informațiilor în domeniul protecției populației și teritoriului în caz de situații excepționale. Pagubele cauzate depășesc suma de 62 de milioane lei, dintre care în sectorul agrar s-au cauzat prejudicii de peste 38 milioane lei.
Este foarte regretabil faptul că nici un organ al statului abilitat cu împuterniciri și care este obligat, conform legislației Republicii Moldova, să intervină, nu au luat vreo atitudine, mai mult ca atît, se creează impresia că anumiți reprezentanți din cadrul acestor organe tergiversează, parcă intenționat, redresarea situației catastrofale care este la momentul actual în raionul Cahul și în raionul Cantemir, în urma calamităților naturale din această perioadă.
În această ordine de idei, solicit intervenția, cît mai promptă, a Ministerului Mediului, a Agenției ”Apele Moldovei”, a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, a Serviciului Protecției Civile și Situații Excepționale pentru a fi alături de oamenii simpli, care sînt și victime ale calamităților naturale, și ale indiferenței totale din partea conducerii de vîrf a țării, inclusiv Domnul Președinte al Republicii Moldova Nicolae Timofti, Președintele Parlamentului Igor Corman și alți demnitari care dețin funcții înalte în stat.
Solicit, în mod de urgență, Guvernului, în frunte cu Prim-ministrul Iurie Leancă, la următoarea ședință a Guvernului, să ia o atitudine conștiincioasă cu adoptarea unei hotărîri concrete pentru lichidarea consecințelor, cu alocarea resurselor financiare necesare la moment, studiind actele de constatare prezentate de Consiliul raional Cahul.
Astăzi, la moment, nu pot… și, avînd funcția de deputat, fiind delegat de cetățenii din raionul Cahul, vreau să mulțumesc din suflet, din numele meu personal și din partea cetățenilor din orașul și raionul Cahul, care au avut de suferit de pe urma calamităților naturale din perioada 11 – 16 septembrie 2013, și să aduc sincere mulțumiri Prim-ministrului Republicii Moldova Iurie Leancă, angajaților Serviciului Protecției Civile și Stări Excepționale în persoana domnului șef-colonel Harabadjiu, șeful Direcției regionale sud Stări Excepționale, colonel Caraja, locotenent-colonel Comanici și întregului efectiv al Direcției Regionale Stări Excepționale Cahul, care, în această perioadă, au dat dovadă de vitejie, devotament, patriotism și atitudine responsabilă la lichidarea consecințelor, riscînd și aducînd contribuție reală, concretă.
De asemenea, vreau să îi mulțumesc viceministrului sănătății Mihai Ciocanu, care, în acele clipe grele, a vizitat raionul Cahul; viceministru al mediului Valentina Țapeș. Vreau, de asemenea, să le mulțumesc angajaților de la Societatea pe Acțiuni ”Drumuri Cahul”, conducător Vladimir Trifan; viceministru de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor domnului Gherasim care au luat atitudine și, la moment, au fost la fața locului, contribuind foarte mult.
De asemenea, vreau să mulțumesc colaboratorilor de poliție a Inspectoratului de Poliție Cahul și colaboratorilor Inspectoratului Național de Patrulare al Ministerului Afacerilor Interne. De asemenea, cu respect, aduc mulțumiri pentru atitudine angajaților de la ”Union Fenosa”, inclusiv doamnei Brodețcaia, domnilor Ciorbă Vasile și Cașpirovschi Anatoli, care au reacționat prompt și la nivel.
Nu în ultimul rînd, plecăciuni pentru atitudinea conștiincioasă la îndeplinirea funcțiilor, care s-au aflat alături de cetățeni, primarilor: Victor Pascal – satul Zîrnești, Aliona Goța – primar de Cucoara, Rodica Cucereanu – primar de Crihana Veche, Leonid Catera – primar de Brînza și mulți alții, inclusiv primarului din satul Gotești raionul Cantemir Chicicov Panainte, care a fost alături de cetățeni, angajaților de la ”Apele Moldovei”… din Cahul – Schițanu Ion și angajaților Șevcenco și Guglea din Cucoara care, timp de 5 zile, au pornit o stație de pompare care lucrează și la ziua de astăzi.
Nu pot să nu menționez și stima, și respectul pentru președintele raionului Cahul Avram Micinschi și pentru șefa Direcției Generale Învățămînt Cahul, Tatiana Hulub, pentru sîrguință și atitudine prodigioasă, în această grea perioadă de timp.
Este mult de făcut și aș solicita conducerii de vîrf a țării să aibă o atitudine pentru lichidarea acestor consecințe, pentru că, la ziua de astăzi, agricultorii nu pot strînge roada și acești cetățeni care au suferit au nevoie de ajutor din partea conducerii de vîrf a țării și de o atitudine omenească din partea noastră, a deputaților și a demnitarilor de stat care ocupă funcții înalte în Republica…
|