Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Accreditation of journalists in Parliament

Observator European

Integritatea este Libertate

Parliamentary development in the Republic of Moldova
Relații cu cetățeanul
Asistență externă
Latest news > Press releases
Strategia securității informaționale pentru anii 2019-2024, aprobată
Ședința plenară
 
Chișinău, 22 noiembrie 2018 – Republica Moldova va avea o Strategie a securității informaționale pentru anii 2019-2024 și un Plan de acțiuni pentru implementarea acesteia. Parlamentul, în ședința de astăzi, a aprobat proiectul de hotărâre privind Strategia securității informaționale a Republicii Moldova cu votul majorității deputaților prezenți. 
 
Strategia, structurată în 7 capitole și 117 puncte, integrează domeniile prioritare cu responsabilitățile de asigurare a securității informaționale. Documentul constată, mai întâi de toate, problemele cu care se confruntă Republica Moldova: creșterea numărului infracțiunilor și contravențiilor informatice, a numărului atacurilor cibernetice, precum și deficitul de resurse umane competente. Prin acțiunile propuse vor fi proiectate intervențiile necesare pentru diminuarea impactului negativ al criminalității, atacurilor și incidentelor cibernetice.
 
Potrivit autorilor, una din problemele majore este lipsa unui sistem integrat de management al securității cibernetice de tip CERT (Centru de reacție la incidente de securitate cibernetică), în cadrul căruia să se efectueze identificarea vulnerabilităților și riscurilor. 
 
О atenție specială este atrasă componentei de securitate a spațiului mediatic. Sunt propuse soluții pentru contracararea fenomenului de dezinformare și informare manipulatorie, care periclitează direct securitatea spațiului informațional.
 
Unul din elementele centrale ale Strategiei este crearea Consiliului coordonator pentru asigurarea securității informaționale, organism colectiv, cu atribuții consultative și operaționale, ce va asigura integrarea sistemică a componentelor spațiului informațional. 
 
Obiectivele și acțiunile concrete pentru realizarea Strategiei sunt repartizate pe 4 piloni. Fiecare acțiune are stabilită termene concrete de realizare. Implementarea prevederilor Strategiei va spori gradul de protecție și securitate în spațiul informațional, iar cheltuielile aferente vor fi acoperite din mijloace financiare interne publice, private, precum și externe.
 
Ministerele, instituțiile și alte autoritățile administrative centrale vor prezenta anual Serviciului de Informații și Securitate informația despre executarea Planului de acțiuni. Serviciul de Informații și Securitate va prezenta anual Parlamentului un raport privind implementarea Strategiei și realizarea Planului de acțiuni, iar raportul privind rezultatele implementării acesteia va fi plasat pe site-ul oficial.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Back to all
Declarations
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la finalul sesiunii de primăvară 2024 a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la finalul sesiunii de primăvară 2024 a Parlamentului
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe