Visites et informations
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova


La version française du site a été réalisée grâce à l'appui du Programme NORIA de l'Assemblée parlementaire de la Francophonie

Accréditation des journalistes au Parlement

Observator European

Integritatea este Libertate

Parlementarisme en République de Moldavie
 
Sessions parlementaires > Sessions plénières
Sedinte plenare

Şedinţa plenară din 18.04.2013

18/04/2013 11:00

Legislatura FR:  Legislatura XIX (28/12/2010 - 27/12/2014)

Session FR:  toamna-iarna 2011 (01/09/2011 - 30/11/2014)

Declaratii FR
Nume Prenume FR Subiectul FR Video, Audio, Text FR
Ciobanu Maria

 

Stimați colegi deputați,
De la un timp încoace, Circul și-a reluat activitatea, dar nu pe bulevardul „Grigore Vieru”, ci în Parlamentul Republicii Moldova, și nu spre bucuria cetățenilor, ci spre consternarea lor. Zic consternare, deoarece ochii lor sînt îndreptați cu ură și dispreț spre unii aleși ai poporului, care, îmbătați de putere, se dau în spectacole de prost gust.
Mulți dintre acei 101 deputați sîntem absolvenți de facultăți pedagogice, iar discipolii noștri nu pregetă să ne întrebe: cum ne simțim în acest mediu, unde nu este loc pentru morală, bun simț, discuții și dezbateri deschise pe idei, opinii? Aît de mult s-au străduit unii colegi deputați să compromită statutul de deputat, încît el a devenit, pe bune, unul de ocară.
Demersul meu de astăzi nu este o polemică cu Mihai Ghimpu. Chiar dacă nu sînt de acord cu multe dintre deciziile sau afirmațiile sale din ultimul timp, acestea îi aparțin și e dreptul lui să adopte și să promoveze o anumită poziție politică. Dacă vorbele și faptele sale ar fi circumscrise excluziv agendei și scenei politice, nu aș avea nimic să îi reproșez. Numai că ultimele ieșiri publice ale domnului Ghimpu aduc atingere gravă demnității umane, prestigiului omului politic în general, Parlamentului în ansamblu, afectînd imaginea Republicii Moldova ca stat.
Mai întîi de toate, nu pot trece cu vederea grosolănia cu care se dezice domnul Ghimpu de colegii de partid, atacîndu-le persoana și ponegrindu-le bunul nume.
Doamna Ana Guțu, domnul Ion Hadârcă, Valeriu Saharneanu, Oleg Bodrug și alții, dincolo de faptul că sînt deputați și oameni politici, au reputația de profesioniști desăvîrșiți, avînd merite incontestabile în domeniul științei, jurnalismului sau activității editoriale, ca să nu mai vorbesc de cauza națională, pe care o servesc cu devotament de 20 de ani și ceva. Să nu uităm că domnul Ion Hadârcă, de exemplu, este primul președinte al Frontului Popular din Moldova. În ciuda acestui fapt, domnul Ghimpu nu se sfiește să eticheteze, să-i înjure cum îi vine la gură. Acuzațiile nesusținute de probe, pe care le aruncă colegilor și nu numai lor, sînt defăimări dezgustătoare, pentru care el ar trebui să răspundă penal, dacă Legea calomniei, pe care dînsul o promovează, ar fi adoptată. De altfel, este strigător la cer faptul că tocmai domnul Ghimpu își dorește această Lege a calomniei, profund antieuropeană, care a fost, recent, reintrodusă în Rusia, stîrnind protestele democrațiilor occidentale.
Sînt rușinoase și reacțiile sale disproporționate la criticile ce i se aduc în mass-media. Regret că un politician proeuropean taxează drept atac la adresa scumpei sale persoane elementara obligație a presei de a supraveghea guvernarea și a o supune unui examen critic. Mă întristează nespus faptul că domnul Ghimpu nu cunoaște regula de aur a democrației, care spune că puterea și mass-media sînt rivali naturali.
Firește, capac la toate, însă, pune comportamentul agresiv și violent al domnului Ghimpu, încercarea sa de a aplica forța fizică pentru a rezolva o neînțelegere cu domnul Vitalie Marinuța este chiar penibilă și nedemnă de un om civilizat, mai cu seamă de unul care se consideră liberal, dar care își folosește garda de corp, de altfel deținută în mod ilegal, pentru a îngrădi intrarea cetățenilor și a reprezentanților mass-media de la întîlnirea de pomină din localitatea Corjova.
Stimați deputați,
Sînt continentă de faptul că ceea ce am încercat să transmit nu va pune capăt dezmățului verbal, șantajului și violenței fizice ale domnului deputat Ghimpu, dar am găsit de cuviință să spun că alegătorii noștri dezaprobă ceea ce faceți dumneavoastră, domnule deputat Ghimpu, și nu-și doresc să deveniți celebru prin astfel de acțiuni. Ei și-au legat de numele partidelor democratice speranța într-o viață mai bună, apropierea de valorile europene, iar schimbarea pe care le-a promis-o Partidul Democrat …
Vă cer, în calitatea mea de deputat, să n-o duceți în așa mod pînă la capăt, întrucît compromiteți definitiv instituția Parlamentului Republicii Moldova.

Vă mulțumesc. (Aplauze.) 

Video, Audio, Text FR SUPLIMENT LA ORDINEA DE ZI (18 - 26 aprilie 2013) SUPLIMENT LA ORDINEA DE ZI (18 - 26 aprilie 2013)
ORDINEA DE ZI (18 - 26 aprilie 2013)ORDINEA DE ZI (18 - 26 aprilie 2013)
STENOGRAMASTENOGRAMA
Déclarations
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Agenda
Derniers actes législatifs adoptés
 

 Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei
 Parlamentul European
 Adunarea Parlamentara a OSCE
 Adunarea Interparlamentara a CSI
 Adunarea Parlamentara a OCEMN
 Adunarea Parlamentara NATO
 Uniunea Interparlamentara

 old.Parlament.md

 

 Contacte:

Republica Moldova,
MD-2073, m. Chișinău, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 105

E-mail

Fax: 022268491

Tel.: 022820390
        022233229
        022268569

   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe