Visites et informations
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova


La version française du site a été réalisée grâce à l'appui du Programme NORIA de l'Assemblée parlementaire de la Francophonie

Accréditation des journalistes au Parlement

Observator European

Integritatea este Libertate

Parlementarisme en République de Moldavie
Actualité > Communiqués de presse
Communiqués de presse
Briefingul de presă al Secretarului General al Parlamentului privind achiziția de tablete PC pentru sistemul e-vot

14.02.2020 Briefing de presă al Secretarului general al Parlamentului, Adrian Albu, privind achiziția de tablete PC pentru sistemul e-vot

Chișinău, 14 februarie 2020 – Secretarul General al Parlamentului Adrian Albu a susținut, astăzi, un briefing privind achiziția de tablete PC pentru sistemul informațional e-Parlament, inclusiv e-vot.

Adrian Albu a făcut o recapitulare a proiectului respectiv, informând presa că în 2017 Biroul Parlament al Parlamentului a aprobat o Hotărâre privind coparticiparea la achiziționarea sistemului informațional e-Parlament, în decembrie aceluiași an fiind semnat un acord cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) – care va fi implementat până pe 31 martie 2020. A fost specificat faptul că, conform acordului, Parlamentului nu a avut prerogativa selectării agentului economic – dezvoltator al softului.

Sistemul e-Parlament presupune mai multe etape inclusiv: dezvoltarea și implementarea softului, gestionarea electronică a procesului legislativ, elaborarea unui nou site al Parlamentului și integrarea e-votului, pentru care este necesară procurarea tabletelor PC. Acest sistem informațional va oferi posibilitatea transparentizării procesului de gestionare a materialelor și documentelor legislative, în format electronic. ”Astfel, vom deveni, mai performanți, mai economi și mai prietenoși mediului”, a subliniat oficialul.

În rezultatul licitației, câștigător și, respectiv, dezvoltator al softului, a devenit compania Nextsense, iar valoarea contractului fiind de 433,917 mii dolari, dintre care suma oferită prin intermediul PNUD de către Guvernul Suediei este de 328,13 mii dolari.

”Acum suntem la etapa privind procurarea tabletelor PC. Deoarece cumpărarea tabletelor nu intră în componenta grantului, iar încercările noastre insistente de a identifica un donator care să acopere cheltuielile legate de procurarea acestora nu s-au soldat, din păcate, cu succes, suntem nevoiți să găsim o altă soluție”, a menționat Secretarul General.

Astfel, fără a extrage din bugetul de stat resurse suplimentare, Secretariatul a reușit identificarea mijloacelor în limita resurselor disponibile, inclusiv datorită unor economii considerabile – pe seama agentului termic, renunțării la sticle de plastic, instalării unor softuri mai ieftine, etc. În context, Adrian Albu a amintit că anul trecut Parlamentul a reîntors în bugetul de stat 27,5 mln de lei din economiile făcute.

Pe 12 noiembrie 2019 a avut loc o licitație deschisă privind achiziția tabletelor, termenul de livrare fiind stabilit pentru 24 decembrie 2019. Agentul economic, însă nu s-a încadrat și, ținând cont de garanția de execuție oferită de agentul economic, deschiderea și receptivitatea acestuia, s-a decis ca compania să nu fie inclusă în lista neagră, deoarece autoritatea contractantă nu a suportat un prejudiciu (cheltuieli suplimentare ) și nu i-a fost afectată activitatea. ”Mai mult, tergiversarea s-a produs nu din cauza agentului câștigător, ci din cauza producătorului”, a spus Adrian Albu.

Secretarul General al Parlamentului a rugat deputații și presa să nu facă trimitere, în contextul acestui subiect, la oarecare ”interese de afaceri” ale conducerii Parlamentului. ”Considerăm aceste declarații anormale și, bineînțeles, neîntemeiate, or, Secretariatul este absolut independent în luarea deciziilor, iar niciun membru al grupului de lucru privind implementarea sistemului nu face parte din niciun partid. Este important să accentuez că tabletele urmează a fi procurate nu pentru deputați– ele se procură pentru plen, și vor rămâne aici nu doar pentru Legislatura a X-a dar și pentru Legislaturile ce vor urma”, a subliniat Adrian Albu.

Secretarul General a reiterat că tabletele PC sunt necesare pentru buna gestionare a votării electronice și a procesului legislativ în ansamblu, ele vor permite noi economii pe seama hârtiei, scanerelor și tonerelor, etc. ”Adevărații experți privesc acest proces în perspectivă și cunosc că peste 5-7 ani investițiile se vor recupera”, a spus Adrian Albu.

În încheiere, a fost menționat că cel mai important lucru constă în faptul că e-votingul va oferi o transparență totală, iar fiecare cetățean va putea urmări toate procesele în cadrul organului legislativ.

Secretarul General a mulțumit colegilor care, în parteneriat cu dezvoltatorul, lucrează în regim sporit pentru a integra softul cât mai curând.Direcția generală comunicare și relații Publice a Parlamentului Republicii Moldova


Back to all FR
Déclarations
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Agenda
vendredi 25 juin 2021
Pentru data selectata, la moment nu este nici o inregistrare FR
Derniers actes législatifs adoptés
 

 Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei
 Parlamentul European
 Adunarea Parlamentara a OSCE
 Adunarea Interparlamentara a CSI
 Adunarea Parlamentara a OCEMN
 Adunarea Parlamentara NATO
 Uniunea Interparlamentara

 old.Parlament.md

 

 Contacte:

Republica Moldova,
MD-2073, m. Chișinău, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 105

E-mail

Fax: 022268491

Tel.: 022820390
        022233229
        022268569

   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe