Visites et informations
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova


La version française du site a été réalisée grâce à l'appui du Programme NORIA de l'Assemblée parlementaire de la Francophonie

Accréditation des journalistes au Parlement

Observator European

Integritatea este Libertate

Parlementarisme en République de Moldavie
Actualité > Communiqués de presse
Communiqués de presse
Republica Moldova va adera la protocoale internaționale care vor facilita cooperarea în domeniul serviciilor poștale

12.02.2020 Ședința Comisiei Economie, buget și finanțe

Chișinău, 12 februarie 2020 - Republica Moldova va ratifica Protocolul adițional la Convenția poștală universală și Protocolul final la acesta, cel de-al 10-lea Protocol adițional la Constituția Uniunii Poștale Universale (UPI) și cel de-al doilea Protocol adițional la Convenția poștală universală. Deputații din Comisia economie, buget și finanțe au aprobat, în ședința de astăzi, corapoarte pentru proiectele de lege privind ratificarea celor trei documente internaționale. De asemenea, mai multe comisii și-au dat avizul pozitiv pentru ratificarea actelor respective. 

Prin semnarea Protocolului adițional la Convenția poștală universală, țările membre trebuie să vegheze ca operatorii lor desemnați să asigure acceptarea, prelucrarea, transportul și distribuirea trimiterilor poștei de scrisori.

Trimiterile poștei de scrisori ce conțin doar documente includ trimiteri prioritare și non-prioritare până la 2 kg; scrisori, cărți poștale și imprimate până la 2 kg; trimiteri pentru nevăzători până la 7 kg; saci speciale cu ziare, publicații periodice, cărți și documente tipărite similar, pe adresa aceluiași destinatar și aceleiași destinații, cu greutatea de până la 30 de kg.

Trimiterile poștei de scrisori ce conțin marfă cuprind pachete mici prioritare și neprioritare până la 2 kg; trimiteri pentru nevăzători până la 7 kg; saci speciale cu ziare, publicații periodice, cărți și documente tipărite similar, pe adresa aceluiași destinatar și aceleiași destinații, cu greutatea de până la 30 de kg.

De asemenea, protocolul conține și descrierea serviciilor suplimentare.

UPU este o organizație interguvernamentală și o agenție specializată în cadrul ONU. Din componența UPU fac parte 192 țări. Republica Moldova este membru al UPU din 16 noiembrie 1992.

Calitatea de membru al UPU a oferit Moldovei mai multe beneficii: libertatea tranzitului, cooperarea directă cu statele-membre în vederea schimbului de poștă și efectuarea decontărilor, organizarea și exploatarea serviciilor internaționale financiare (mandate poștale și electronice), control internațional privind termenele de circulație a poștei, asistență în aplicarea tehnologiilor noi.

12.02.2020 Ședința Comisiei agricultură și industria alimentară

12.02.2020 Ședința Comisiei Protecție socială, sănătate și familie

12.02.2020 Ședința Comisiei mediu și dezvoltare regională

12.02.2020 Ședința Comisiei Administrație publică

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova


Back to all FR
Déclarations
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Agenda
mercredi 12 août 2020
Pentru data selectata, la moment nu este nici o inregistrare FR
Derniers actes législatifs adoptés
 

 Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei
 Parlamentul European
 Adunarea Parlamentara a OSCE
 Adunarea Interparlamentara a CSI
 Adunarea Parlamentara a OCEMN
 Adunarea Parlamentara NATO
 Uniunea Interparlamentara

 old.Parlament.md

 

 Contacte:

Republica Moldova,
MD-2073, m. Chișinău, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 105

E-mail

Fax: 022268491

Tel.: 022820390
        022233229
        022268569

   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe