Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Accreditation of journalists in Parliament

Observator European

Integritatea este Libertate

Parliamentary development in the Republic of Moldova
Relații cu cetățeanul
Latest news > Press releases
Press releases
Republica Moldova va adera la protocoale internaționale care vor facilita cooperarea în domeniul serviciilor poștale

12.02.2020 Ședința Comisiei Economie, buget și finanțe

Chișinău, 12 februarie 2020 - Republica Moldova va ratifica Protocolul adițional la Convenția poștală universală și Protocolul final la acesta, cel de-al 10-lea Protocol adițional la Constituția Uniunii Poștale Universale (UPI) și cel de-al doilea Protocol adițional la Convenția poștală universală. Deputații din Comisia economie, buget și finanțe au aprobat, în ședința de astăzi, corapoarte pentru proiectele de lege privind ratificarea celor trei documente internaționale. De asemenea, mai multe comisii și-au dat avizul pozitiv pentru ratificarea actelor respective. 

Prin semnarea Protocolului adițional la Convenția poștală universală, țările membre trebuie să vegheze ca operatorii lor desemnați să asigure acceptarea, prelucrarea, transportul și distribuirea trimiterilor poștei de scrisori.

Trimiterile poștei de scrisori ce conțin doar documente includ trimiteri prioritare și non-prioritare până la 2 kg; scrisori, cărți poștale și imprimate până la 2 kg; trimiteri pentru nevăzători până la 7 kg; saci speciale cu ziare, publicații periodice, cărți și documente tipărite similar, pe adresa aceluiași destinatar și aceleiași destinații, cu greutatea de până la 30 de kg.

Trimiterile poștei de scrisori ce conțin marfă cuprind pachete mici prioritare și neprioritare până la 2 kg; trimiteri pentru nevăzători până la 7 kg; saci speciale cu ziare, publicații periodice, cărți și documente tipărite similar, pe adresa aceluiași destinatar și aceleiași destinații, cu greutatea de până la 30 de kg.

De asemenea, protocolul conține și descrierea serviciilor suplimentare.

UPU este o organizație interguvernamentală și o agenție specializată în cadrul ONU. Din componența UPU fac parte 192 țări. Republica Moldova este membru al UPU din 16 noiembrie 1992.

Calitatea de membru al UPU a oferit Moldovei mai multe beneficii: libertatea tranzitului, cooperarea directă cu statele-membre în vederea schimbului de poștă și efectuarea decontărilor, organizarea și exploatarea serviciilor internaționale financiare (mandate poștale și electronice), control internațional privind termenele de circulație a poștei, asistență în aplicarea tehnologiilor noi.

12.02.2020 Ședința Comisiei agricultură și industria alimentară

12.02.2020 Ședința Comisiei Protecție socială, sănătate și familie

12.02.2020 Ședința Comisiei mediu și dezvoltare regională

12.02.2020 Ședința Comisiei Administrație publică

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova


Back to all
Declarations
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Agenda
Friday, June 25, 2021
At the moment there are no records for the selected date
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe