Визиты и информация
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
 
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Аккредитация журналистов в парламенте 

Европейский обозреватель

Integritatea este Libertate

Парламентаризм в Республике Молдова
Государственные власти и учреждения
Обращения граждан
Актуально > Пресс-релизы
Сообщения для прессы
Parlamentul va găzdui Forumul Tineretului aparținând minorităților entice, lingvistice și religioase din Republica Moldova

Chișinău, 11 octombrie 2019 – Parlamentul Republicii Moldova va găzdui cel de-al treilea Forum al Tineretului aparținând minorităților entice, lingvistice și religioase din Republica Moldova, care va avea loc pe 15 octombrie. Scopul forumului este găsirea soluțiilor pentru problemele tinerilor. 

Forumul este organizat de Platforma Tineretului pentru Solidaritate Interetnică în parteneriat cu Parlamentul Republicii Moldova, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, Consiliul Național al Tineretului din Republica Moldova (CNTM), Asociația „Inițiativa Pozitivă”, Asociația tineretului ucrainean „Zlagoda”, AO „Moldoway”, cu suportul UNDP și UNAIDS.

Evenimentul va avea loc pe 15 octombrie, ora 9:00 – 16:00, în sala „Europa” a Parlamentului Republicii Moldova.

Forumul își propune să identifice soluții constructive pentru următoarele aspecte:

• Stabilirea unui dialog privind problemele drepturilor tinerilor din grupuri subreprezentate, în special minoritățile, între reprezentanții instituțiilor statului, societatea civilă, partenerii internaționali și mass-media.
• Implicarea și consolidarea tinerilor aparținând minorităților din regiuni, inclusiv UTA Găgăuzia, Taraclia și regiunea transnistreană, în procesul decizional la nivel național.
• Decentralizarea procesului decizional în domeniul drepturilor minorităților.
• Avansarea problemelor în domeniul drepturilor tinerilor din grupurile nereprezentate în politicile publice.
• Activarea utilizării recomandărilor partenerilor internaționali în soluționarea problemelor specifice.

De notat că la etapa actuală, activismul civic din Republica Moldova, în special activismul pentru tineret, trece printr-o etapă dificilă a dezvoltării sale. Printre cele mai des întâlnite dificultăți este marginalizarea și discriminarea tinerilor aparținând minorităților naționale, a persoanelor cu dizabilități și celor infectate cu HIV, a tinerilor cu trecut criminal, a femeilor tinere etc.

Unul dintre principalele motive pentru discriminare este nivelul scăzut de conștientizare pe care îl manifestă populația în raport cu drepturile omului. La o astfel de concluzie au ajuns mulți experți internaționali și locali. În ciuda faptului că la nivel legislativ, tendințele s-au schimbat recent, aplicarea practică a mecanismelor de protecție a drepturilor omului, precum și implicarea tinerilor în procesul decizional, rămâne destul de scăzută.

În același timp, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, cel mai mare grup de emigranți din Republica Moldova sunt tinerii sub 34 de ani a cărei energie și potențial poate influența pozitiv dezvoltarea statului în general.

Comisia pentru drepturile omului și relații interetnice


Back to all RU
Заявления
Речь Председателя Парламента Республики Молдова Зинаиды ГРЕЧАНЫЙ на завершении весенне-летней сессии 2019
Речь Председателя Парламента Республики Молдова Зинаиды ГРЕЧАНЫЙ на завершении весенне-летней сессии 2019
Календарь
<Октябрь 2019 г.>
ПнВтСрЧтПтСбВс
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910
18 октября 2019 г.
На выбранную дату нет ни одной записи
Принятые законодательные акты
 
   Разработка веб-страницы Парламента Республики Молдова была проведена благодаря «Программе поддержки демократии», финансируемой Европейским Союзом и осуществляемой Советом Европы