Vizite și informare
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Japonia, Grigore Novac, s-a întâlnit cu ambasadorul Japoniei

385A4651

Chișinău, 19 septembrie 2019 - Președintele Grupului parlamentar de prietenie Moldova-Japonia, Grigore Novac, membru al Comisiei juridice, numiri și imunități, a avut, astăzi, o întrevedere cu E.S. Masanobu Yoshii, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova. La întrevedere au fost prezenți Violeta Ivanov, președintele Comisiei mediu și dezvoltare regională; Vladimir Bolea, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și industrie alimentară; Oazu Nantoi, secretar al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică; Serghei Sîrbu, membru al Comisiei juridice, numiri și imunități; Angel Agache, membru al Comisiei mediu și dezvoltare regională.

Grigore Novac a mulțumit ambasadorului, iar în persoana sa – Guvernului și întregului popor nipon, pentru sprijinul constant acordat țării noastre în diverse domenii.

Deputatul a apreciat abolirea regimului de vize de către Japonia pentru cetățenii Republicii Moldova deținători de pașapoarte diplomatice, exprimându-și speranța că procesul de facilitare a regimului de vize dintre cele două state va avea continuare.

Grigore Novac și-a exprimat certitudinea că crearea recentă a Grupului parlamentar de prietenie din partea Moldovei și intențiile părții nipone de a lansa în curând activitatea grupului similar în Japonia vor contribui la extinderea cooperării bilaterale.

”Japonia este un partener și un prieten care a demonstrat de-a lungul anilor că împărtășește valorile Republicii Moldova și ale cetățenilor săi. Suntem în continuare deschiși pentru o conlucrare activă atât pe dimensiune parlamentară, cât și în alte domenii utile”, a spus Președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Japonia, Grigore Novac.

Violeta Ivanov, președintele Comisiei mediu și dezvoltare regională, membru al Grupului parlamentar de prietenie Moldova-Japonia, a adresat recunoștință ambasadorului pentru suportul oferit țării noastre în programe de mediu și de susținere a tinerilor. Totodată, deputata a accentuat interesul Republicii Moldova pentru preluarea experienței Japoniei în politici de aprovizionare cu apă potabilă de calitate, de gestionare a deșeurilor, de management sustenabil al resurselor.

Vladimir Bolea, vicepreședintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, a transmis șefului misiunii diplomatice nipone cuvinte de gratitudine din partea agricultorilor la care a ajuns suportul tehnic și financiar al Guvernului japonez. În continuare, deputatul a relevat interesul sporit al țării noastre față de tehnologizarea proceselor agricole, în special, în prelucrarea solului, în cultivarea viței de vie, în producerea vinicolă.

Deputatul Serghei Sîrbu, membru al Grupului parlamentar de prietenie Moldova-Japonia, de asemenea, a apreciat înalt ajutorul necondiționat pe care Japonia îl oferă țării noastre, dând dovadă de prietenie sinceră față de poporul Republicii Moldova. Serghei Sîrbu a subliniat utilitatea experienței Japoniei în dezvoltarea democrației.

Ambasadorul Japoniei în Moldova a reiterat disponibilitatea autorităților țării sale de a continua proiecte comune în domeniile economic, agroindustrial, social, educațional, științific și cultural.

Masanobu Yoshii a accentuat că asistența Japoniei trebuie să contribuie la dezvoltarea democrației, la creșterea calității vieții cetățenilor, la dezvoltarea durabilă a economiei.

Diplomatul a remarcat importanța schimburilor reciproce de vizite, inclusiv la nivel înalt, pentru intensificarea dialogului bilateral.

De notat că Acordul privind stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Japonia a fost semnat la 11 martie 1992.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova


Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Agenda
26 mai 2020
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"