Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Accreditation of journalists in Parliament

Observator European

Integritatea este Libertate

Parliamentary development in the Republic of Moldova
Relații cu cetățeanul
Latest news > Press releases
Press releases
Adrian Lebedinschi a avut o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova, Zdeněk Krejci

19.09.2019 Întrevederea președintelui Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media Adrian Lebedinschi cu Zdeněk Krejci, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe în Republica Moldova

Chișinău, 19 septembrie 2019 – Adrian LEBEDINSCHI, Președintele Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a avut o întrevedere cu Ambasadorul  Republicii Cehe în Republica Moldova E.S. Zdeněk KREJČÍ.

Dl LEBEDINSCHI a salutat cordial prezenta E.S. Zdeněk KREJČÍ în Parlament și a exprimat deosebită gratitudine pentru sprijinul multilateral și constant acordat de către Republica Cehă țării noastre, precum și a exprimat speranța pentru aprofundarea unei colaborări mai intense, mai productive și reciproc avantajoase pentru ambele State.

Interlocutorii au discutat despre prioritățile actuale aflate pe agenda Comisiei parlamentare, dificultățile cu care se confruntă aceasta, necesitățile de susținere externă, atât pentru activitatea Comisiei, cât și pentru domeniile aflate în gestiunea sa, în scopul soluționării deficienților, precum și îmbunătățirii situației în Republica Moldova pe domeniile de activitate a Comisiei.

Printre priorități s-a regăsit dezvoltarea domeniului cercetării, Dl LEBEDINSCHI atenționând asupra faptului că Programul Orizont se va finisa în curând, Republica Moldova fiind la etapa actuală în proces de reformare a domeniului cercetării. E.S. Zdeněk KREJČÍ a spus că cercetarea în Cehia a trecut complet la sistemul de granturi. Acest sistem are și avantaje și dezavantaje, schimbul de experiență cu particularitățile fiecărui Stat este necesar.

Președintele comisiei a vorbit despre educația duală, menționând că acesta este un proiect în derulare în Republica Moldova cu susținerea Germaniei, pe care încercăm să-l dezvoltăm ca acest sistem să funcționeze, și să includem cât mai multe instituții, persoane interesate, aceste practici fiind foarte bune pentru noi. La fel, Universitatea Tehnică și Academia de Studii Economice sunt implicate în proiecte care vizează învățământul la distanță. Schimbul de experiență cu Republica Cehă este oportun și binevenit în acest sens. 

O altă propunere a Dlui LEBEDINSCHI a fost dezvoltarea colaborării între Universitățile din Republica Moldova și Republica Cehă, cu acordarea de diplome recunoscute în ambele State; proiectele IT reciproc avantajoase; ,,este necesar să avem mai multe companii Cehe interesate să vină în Republica Moldova”, a spus deputatul.

Colaborarea în domeniul culturii, organizarea de concerte reciproce în Republica Moldova și în Republica Cehă ar fi de asemenea un subiect interesant. La fel, s-a discutat despre o colaborare reciproc avantajoasă în domeniul cinematografiei prin proiecte comune. Ambasadorul a povestit despre colaborarea reușită cu Filarmonica.

Televiziunea digitală, actualmente este pe agenda Comisiei, a statuat Dl LEBEDINSCHI și a intervenit cu rugămintea către E.S. Zdeněk KREJČÍ de acordare a susținerii din partea specialiștilor cehi. Dl Ambasador a susținut propunerea deputatului și a zis că va acorda ajutor la acest subiect.

Dl LEBEDINSCHI a accentuat rolul tinerilor din generația actuală, că aceștia sunt activi, bine instruiți, cu cunoștințe avansate în limbi străine, că ei au nevoie de susținere și sunt cei care pot uni vestul cu estul. Vizitele de studiu ar fi o oportunitate de a învăța din bunele practici. Deputatul a dat drept exemplu Bursa Parlamentară Internațională oferită de către Bundestag, prin care tinerii din Republica Moldova desfășoară un stagiu de 5 luni în biroul unui deputat. Astfel de stagii, în legislativul Republicii Cehe ar fi foarte utile.

Dl. Ambasador, a asigurat despre deschiderea sa pentru Republica Moldova și intenția de a o susține în continuare. În acest sens, Ambasadorul a spus că Republica Cehă ar putea oferi asistența unor experți cehi pe termen scut (două – trei săptămâni) și pe subiecte clar definite și / sau proiecte de legi de importanță majoră, Parlamentului Republicii Moldova. În acest sens, Adrian LEBEDINSCHI a enumerat prioritățile legislative ale Comisiei parlamentare: cadrul legal în domeniul mass-mediei, tineretului, culturii, dreptului de autor, educației. La fel, ,,pentru noi este important să dezvoltăm piața publicității pentru a avea o televiziune calitativă” a mai adăugat Președintele Comisiei parlamentare.

Spre final, E.S. Zdeněk KREJČÍ, Ambasadorul  Republicii Cehe în Republica Moldova a reiterat ”Republica Moldova pentru noi este o prioritate în acordarea ajutorului pentru dezvoltare”. 

Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media

 


Back to all
Declarations
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Agenda
Friday, June 05, 2020
At the moment there are no records for the selected date
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe