Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Accreditation of journalists in Parliament

Parliamentary development in the Republic of Moldova
 
Relații cu cetățeanul
Latest news > Press releases
Press releases
Valeriu Ghilețchi a avut o întrevedere cu oficiali din cadrul Departamentului de Stat al SUA

09.11.2018 Întrevedere Valeriu Ghilețchi - oficiali SUA

Chișinău, 9 noiembrie 2018 – Vicepreședintele Parlamentului Valeriu Ghilețchi a avut o întrevedere cu persoana responsabilă în cadrul Departamentului de Stat al SUA de relațiile cu Republica Moldova, Elizabeth Hanny și cu consilierul pentru drepturile omului al Ambasadei SUA în Republica Moldova, Melissa Crawford. 

Discuția s-a axat pe agenda Parlamentului până la sfârșitul acestei sesiuni, dar și pe organizarea campaniei electorale parlamentare. Valeriu Ghilețchi a trecut în revistă cele mai importante proiecte de legi adoptate recent. Printre ele a menționat modificările și completările, în conformitate cu solicitările FMI, la Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală, adoptată în două lecturi în ședința de ieri a Parlamentului. De asemenea, a fost adusă în discuție Legea privind organizațiile necomerciale. 

La capitolul finanțării ONG-lor, Elizabeth Hanny a menționat că este un subiect sensibil și dacă Parlamentul va decide să introducă cerințe privind transparența surselor de finanțare, acestea ar trebui să se limiteze doar la finanțarea care vine din exterior, practică aplicată în SUA.

Cu referire la următoarele alegeri parlamentare, Elizabeth Hanny a subliniat că alegerile trebuie să se desfășoare în mod liber și corect, în conformitate cu normele internaționale. Totodată, a fost exprimată speranța că, în ciuda contextului politic tensionat, după alegeri se va reuși formarea unei majorități parlamentare, care ar continua calea reformelor și integrării europene.

Valeriu Ghilețchi a informat-o pe reprezentanta Departamentului de Stat că Parlamentul a audiat raportul Comisiei juridice, numiri și imunități privind analiza și evaluarea legislației electorale care a stat la baza invalidării alegerilor noi în mun. Chișinău și a decis, în baza recomandării Comisei, să anuleze interdicția de a face agitație electorală în ziua tăcerii și în ziua alegerilor, o practică care, de asemenea, se întâlnește în SUA. 

Cabinetul Vicepreședintelui Parlamentului Valeriu Ghilețchi 

 

Back to all
Declarations
Discursul Președintelui Parlamentului Andrian Candu în cadrul ședinței de încheiere a sesiunii de primăvară a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului Andrian Candu în cadrul ședinței de încheiere a sesiunii de primăvară a Parlamentului
Agenda
Friday, March 22, 2019
At the moment there are no records for the selected date
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe