Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Accreditation of journalists in Parliament

Parliamentary development in the Republic of Moldova
 
Relații cu cetățeanul
Latest news > Press releases
Press releases
Președintele Parlamentului explică ce înseamnă declararea voluntară a bunurilor
01.08.2018 Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a făcut totalurile sesiunii parlamentare de primăvară-vară 2018
 
Chișinău, 1 august 2018 – Legea privind declararea voluntară a bunurilor include, față de alte experiențe promovate de guvernările anterioare, mecanisme clare împotriva legalizăarii banilor care provin din activități ilegale, acte de corupție, finanțarea terorismului sau spălarea banilor, a declarat  președintele Parlamentului Andrian Candu, în cadrul conferinței de totalizare a sesiunii parlamentare de primăvară.
 
Andrian Candu a subliniat că nu pot fi declarate voluntar bunurile și mijloacele financiare care provin din activități ilegale sau acte de corupție. La declararea mijloacelor financiare, persoana beneficiar trebuie să declare și demonstreze sursa de origine a acestora. Totodată, la declararea mijloacelor financiare sumele de bani sunt depuse pe conturile bancare în instituțiile financiare din țară, care în mod obligatoriu, vor aplica procedurile de identificare a clientului și verificarea originii surselor financiare.
 
Totodată, el a precizat că Legea care reglementează declararea voluntară a bunurilor are prevederi care vin să prevină sau să combată spălarea banilor și finanțarea terorismului, fiind în corespundere cu cele mai bune practici internaționale, exclud multe categorii de cetățeni care nu vor beneficia de această lege, și cei care sunt sau vor fi descoperiți ca fiind implicați în frauda bancară.
 
Potrivit lui, principiul de bază al acestei măsuri este de a declara și legaliza capitalurile personale încă nedeclarate prin plata unei taxe de 3% către stat, lucru care nu s-a făcut în 2012, când bugetul public a avut zero încasări. Vor fi supuse declarării voluntare banii, imobilele, mijloacele de transport, acțiunile și părțile sociale.
 
Andrian Candu a menționat că se va supune declarării și diferența de valoare, dacă valoarea bunurilor era sub-apreciată, iar  aceste măsuri vor contribui la creșterea bazei de impozitare. Pentru fondurile bănești, declararea voluntară se va putea face până pe 10 decembrie 2018, iar pentru celelalte bunuri până la 1 noiembrie 2018.

 
Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 


Back to all
Declarations
Discursul Președintelui Parlamentului Andrian Candu în cadrul ședinței de încheiere a sesiunii de primăvară a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului Andrian Candu în cadrul ședinței de încheiere a sesiunii de primăvară a Parlamentului
Agenda
Monday, March 25, 2019
At the moment there are no records for the selected date
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe