Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Accreditation of journalists in Parliament

Observator European

Integritatea este Libertate

Parliamentary development in the Republic of Moldova
 
Relații cu cetățeanul
Latest news > Press releases
Press releases
Andrian Candu la întrevederea cu parlamentarii din România: Noi simțim suportul României în fiecare zi

11.06.2018 Întrevederea Președintelui Andrian Candu cu delegatia Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României 

Chișinău, 11 iunie 2018 – Parlamentul ar putea aproba, pe parcursul anului curent, includerea în Constituție a obiectivului de integrare europeană a Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de Președintele Parlamentului Andrian Candu la întrevederea cu delegația Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României.  

Speakerul a precizat că inițiativa de a include în Constituție sintagma privind aspirațiile de integrare europeană a Republicii Moldova ar putea să se regăsească pe agenda Parlamentului pentru discuții pe parcursul următoarelor luni.

”Toate eforturile autorităților din ultimii ani sunt de integrare europeană a Republicii Moldova, o prioritate a țării noastre. Ne propunem să facem modificări în Constituție, astfel încât să fie stabilit expres că singura direcție de dezvoltare a Republicii Moldova este integrarea europeană. Sper să reușim cât mai curând”, a declarat Președintele Parlamentului.

Andrian Candu s-a referit la o serie de modificări legislative, aprobate de Parlament în ultima perioadă, în vederea armonizării legislației naționale la aquis-ul comunitar și, respectiv, a implementării Acordului de Asociere și a celui de liber schimb. În contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene în 2019, Speakerul a subliniat importanța dinamizării relațiilor bilaterale, în special prin proiecte de infrastructură comune.

”Noi simțim în fiecare zi suportul României. Președinția României la Consiliul Uniunii Europene oferă Republicii Moldova posibilitatea să fie mai vizibilă pe agenda UE”, a menționat Președintele Parlamentului. 

La rândul său, Copreședintele Comisiei, Bogdan-Ionel Rodeanu a reiterat faptul că România va continua să sprijine Republica Moldova pe drumul european și să dinamizeze relațiile de diplomație parlamentară prin diverse instrumente legislative. 

Prezent la întrevedere, europarlamentarul Andi Cristea, Președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova, a menționat că este nevoie să se continue cu aceeași seriozitate din partea autorităților din Republica Moldova pe drumul de apropiere de UE.  

Parlamentul găzduiește, astăzi, cea de a VII-a Reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României. 

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 

Back to all
Declarations
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la învestirea în funcție
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la învestirea în funcție
Agenda
Monday, June 17, 2019
At the moment there are no records for the selected date
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe