Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Accreditation of journalists in Parliament

Parliamentary development in the Republic of Moldova
 
Relații cu cetățeanul
Latest news > Press releases
Press releases
Situația ecologică pe râul Nistru, în atenția Comisiei mediu și dezvoltare regională

04.04.2018 Ședința Comisiei mediu și dezvoltare regională

Chișinău, 5 aprilie 2018 – Comisia mediu și dezvoltare regională a organizat audieri cu privire la problema funcționării și extinderii Complexului Hidroenergetic Nistrean și asigurarea securității ecologice a râului Nistru în context transfrontalier.

Victor Gălușcă, șef serviciu în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a menționat că, în rezultatul amenajărilor hidroenergetice pe fluviul Nistru, respectiv construcția Centralei Hidroelectrice Dubăsari și a Complexului Hidroenergetic Nistrean, starea ecologică a râului Nistru, în ultimele decenii, s-a înrăutățit considerabil. Potrivit lui, s-a micșorat debitul apei, s-a modificat regimul hidrochimic și hidrobiologic și s-a diminuat intensitatea proceselor de autopurificare în fluviu.

Totodată, începând cu anul 2002, pe segmentul Novodnestrovsk - Naslavcea, Ucraina au fost reluate lucrările de construcție și dezvoltare a Complexului Hidroenergetic Nistrean. Conform raportului, a fost realizat un studiu al impactului social și de mediu care a constatat că lucrările de construcție a unui astfel de obiectiv pot duce la crearea unor situații catastrofale în regiune. Cu toate acestea, Ucraina  a continuat lucrările și a propus în anul 2008 proiectul Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind asigurarea funcționării Complexului Hidroenergetic Nistrean.

La rândul său, Republica Moldova, în procesul de negociere, a insistat pe includerea unui articol ce vizează securitatea ecologică. Au avut loc mai multe runde de negocieri, după care examinarea proiectului Acordului a fost stopată. Printre impedimentele care au stat la baza blocării procesului de negocieri au fost divergențele părților pe marginea cerințelor ecologice incluse în proiect. În paralel, în anul 2015, Ucraina a pus în funcțiune cel de-al treilea agregat (turbină) și  a dat în exploatare prima parte a complexului. 

Potrivit oficialului, în 2016, după o pauză de trei ani au fost reluate ședințele bilaterale moldo-ucrainene. Republica Moldova insistă asupra asigurării unui debit permanent de 130 m3/s, iar Ucraina acceptă doar 100 m3/s. Un subiect aparte de discuții este asupra intenției Ucrainei de a construi o cascadă din 6 hidrocentrale electrice pe segmentul Nistrul Superior, în regiunile Ternopol, Ivano-Frankovsk și Cernăuți și impactul acestora asupra fluviului Nistru. În context, a fost elaborată o scrisoare comună moldo-ucraineană către Comisia Europeană, prin care se solicită suport pentru evaluarea stării ecologice actuale a fluviului Nistru, cu atragerea experților europeni.

În rezultatul audierilor, deputații au formulat autorităților responsabile o serie de recomandări pentru soluționarea problemei. Audierile fac parte din procedura de control parlamentar asupra implementării legislației.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 

Back to all
Declarations
Discursul Președintelui Parlamentului Andrian Candu în cadrul ședinței de încheiere a sesiunii de primăvară a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului Andrian Candu în cadrul ședinței de încheiere a sesiunii de primăvară a Parlamentului
Agenda
Friday, March 22, 2019
At the moment there are no records for the selected date
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe