Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Accreditation of journalists in Parliament

Parliamentary development in the Republic of Moldova
 
Relații cu cetățeanul
Latest news > Press releases
Press releases
Valentina Buliga: Ne dorim adoptarea unei noi legi a salarizării până în toamna acestui an

06.03.2018 Discuție, Valentina Buliga cu reprezentantele Coaliției Naționale ”Viața fără Violență în Familie”

Chișinău, 6 martie  2018 – Suntem interesați ca salariile în sectorul bugetar să fie corelate cu munca și încărcătura depusă în exercitarea funcției, a declarat astăzi președinta Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Valentina Buliga la întâlnirea cu reprezentantele Coaliției Naționale ”Viața fără violență în familie”.
 
Potrivit deputatei, noua lege a salarizării ar putea fi adoptată până în toamna anului curent și se dorește ca această să fie una motivațională, inclusiv  pentru angajații din domeniul protecției sociale și medicale. ”Sunt în derulare și alte proiecte de susținere a specialiștilor, precum programul Prima casă sau locuințe sociale”, a spus Valentina Buliga.
 
De asemenea, președinta Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie a anunțat înregistrarea, în perioada imediat următoare, a proiectului privind asistența psihologică, care în premieră va fi reglementată prin lege.
 
Coordonatoarea Coaliției naționale ”Viața fără violență în familie”, Veronica Teleucă a confirmat că cea mai acută problemă în funcționarea serviciilor sociale adresate victimelor violenței în familie este fluctuația specialiștilor, inclusiv a asistenților sociali și psihologilor. ”Salariul mic, activitatea responsabilă și solicitantă  sunt principalele motive de demisie a acestora”, a spus ea.
 
În altă ordine de idei, președinta Gender Centru, Valentina Bodrug–Lungu s-a referit la importanța bunei implementări a legislației naționale antiviolență existentă. ”Avem legi  și prevederi foarte bune, care necesită a fi realizate pe măsură. De asemenea, noua Strategie națională de dezvoltare „Moldova 2030” trebuie să fie bazată pe asigurarea drepturilor omului, egalității de gen, combaterea violenței în familie și acțiunilor discriminatorii”, a spus Valentina Bodrug-Lungu.
 
Reprezentanta Asociației Promo LEX, Lilia Potîng a vorbit despre necesitatea dezvoltării și finanțării serviciilor sociale adresate agresorilor familiali și racordarea legislației naționale din domeniu la prevederile Convenției de la Istanbul.
 
Despre realizările femeilor în diverse domenii de activitate, inclusiv consolidarea mecanismului de dialog între Comisia parlamentară de profil și societatea civilă au fost abordate la întrevederea de astăzi, organizată în ajunul Zilei Internaționale a Femeii – 8 martie.
 
Coaliţia Națională ”Viața fără violență în familie” este un for al prestatorilor de servicii în domeniul violenței în familie, asociații obștești și instituții publice, constituită pe 29 aprilie 2014. Cei 22 membri ai Coaliției contribuie la prevenirea și combaterea violenței în familie prin asistență juridică, suport psihologic și social, programe pentru abuzatori, oferirea serviciilor de reabilitare la nivel de comunitate, inițiative de advocacy, sensibilizarea publicului și a autorităților.
 
 
Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Back to all
Declarations
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Agenda
Thursday, December 13, 2018
At the moment there are no records for the selected date
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe