Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Accreditation of journalists in Parliament

Parliamentary development in the Republic of Moldova
 
Relații cu cetățeanul
Latest news > Press releases
Press releases
Copreședintele Adunării Parlamentare EURONEST, Marian Lupu s-a întâlnit cu oficiali din Georgia
12.02.2018 Reuniunea EURONEST Tbilisi
 
Tbilisi, 12 februarie 2018 - Copreședintele Adunării Parlamentare EURONEST din partea țărilor Parteneriatului Estic, Marian Lupu împreună cu Copreședintele Adunării Parlamentare AP EURONEST din partea Parlamentului European, Rebecca Harms și șefa delegației Parlamentului Georgiei la AP EURONEST, Tamar Khulordava au avut o întrevedere cu Viceprim-ministru, Ministrul afacerilor externe al Georgiei, Mikheil Janelidze.
 
În cadrul întrevederii s-a discutat despre Grupul de lucru ad hoc pentru Acorduri de Asociere al AP EURONEST, care a fost creat la inițiativa conducerii delegației Parlamentului Republicii Moldova la AP EURONEST. În context s-a specificat că acesta reprezintă o platformă, care oferă posibilitatea țărilor Parteneriatului Estic semnatare ale Acordului de Asociere cu UE de a-și coordona pozițiile și opiniile în colaborarea cu Parlamentul European, precum și evidențiază aspirațiile de integrare europeană  a celor trei state ale Parteneriatului Estic precum Georgia, Republica Moldova și Ucraina.
   
Adițional s-a menționat că odată cu obținerea regimului liberalizat de vize cu UE și semnarea Acordului de Asociere cu UE de către cele 3 state, urmează de lucrat de comun acord în avansarea colaborării, respectând totodată integritatea structurală a Parteneriatului Estic, prin intermediul schimbului de experiență  și valorificării instrumentelor disponibile în procesul de implementare a Acordului de Asociere.
  
În altă ordine de idei, Rebecca Harms a evidențiat faptul că integrarea europeană a țărilor Parteneriatului Estic, de asemenea, depinde și de situația internă atât în UE, cât și în interiorul  fiecărui stat membru al UE, menționând în acest sens situația politică internă din Republica Federală Germania, care încă nu a atins o finalitate după recentele alegeri parlamentare din toamna anului 2017.
   
Ulterior s-a discutat procedura de stabilire a obiectivelor comune de lucru precum și legislația cu privire la combaterea propagandei anti-europene adoptate în Legislativul moldovenesc.
 
De asemenea, pe data de 12 februarie 2018, Marian Lupu a participat, împreună cu șefii delegațiilor parlamentare a țărilor Parteneriatului Estic, la întrevederea cu Președintele Parlamentului Georgiei, Irakli Kobakhidze. În cadrul întrevederii oficialul a informat cu privire la reformele, ce se întreprind actualmente în Georgia, care joacă un rol important în procesul de dezvoltare a democrației și economiei, precum și a evidențiat importanța controlului parlamentar asupra procesului de integrare europeană. În acest sens, speakerul georgian a reiterat faptul că în Georgia există un consens cu privire la procesul de integrarea europeană, care reprezintă o prioritate a elitelor politice georgiene. 
 
Direcția relații externe a Parlamentului Republicii Moldova
 

Back to all
Declarations
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Agenda
Friday, January 18, 2019
At the moment there are no records for the selected date
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe