Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Accreditation of journalists in Parliament

Parliamentary development in the Republic of Moldova
 
Relații cu cetățeanul
Latest news > Press releases
Press releases
Vocea tinerilor, auzită în Parlament

09.02.2018 Vizita tinerilor din Consiliul național al elevilor din învățământul profesional tehnic în Parlament.

Chișinău, 9 februarie 2018 – Realizările și provocările din sistemul educațional au fost discutate în cadrul unei întâlniri a Președintelui Parlamentului Andrian Candu cu tinerii din Consiliului Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic. 

Politicile de încurajare și susținere a tinerilor, inclusiv în procesul de angajare, de asigurare cu un loc de trai, de dezvoltare a unei afaceri au fost discutate pe larg  în sala de ședințe plenare a Parlamentului. Speakerul s-a referit la un șir de programe, aflate în proces de implementare, precum ”Prima casă”, programe de susținere a financiară a tinerilor antreprenori, acces la fonduri europene etc. 

Un subiect aparte al discuțiilor l-a constituit avantajele învățământului dual, care combină practica în întreprinderi (70%) și formarea profesională în instituțiile de învățământ profesional tehnic (30%).

”Am discutat cu investitorii străini din Republica Moldova pentru a angaja în companiile lor tineri, care să combine învățătura cu munca. Astfel, tinerii vor obține și cunoștințe teoretice, și deprinderi practice, și vor acumula experiență de muncă”, a declarat Andrian Candu.

Tinerii au semnalat un șir de probleme din instituțiile de învățământ în care își fac studiile, precum utilaje învechite, manuale uzate moral etc. 

”Sistemul educațional în întregime este o prioritate în acest an. Atât la nivel de Guvern, cât și Parlament, în ministerul și comisia de profil se va lucra pentru a identifica soluții de îmbunătățire radicală a sistemului”, a menționat Andrian Candu.

Consiliul Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic este o structură reprezentativă și consultativă a elevilor din școlile profesionale și colegii pe lângă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, pe platforma căreia sunt discutate realizările și provocările cu care se confruntă tinerii în sistemul educațional.  

Consiliul este format, pentru anul de studii 2017 – 2018, din 36 de tineri, reprezentanți ai școlilor profesionale, colegiilor și școlilor de excelență.   

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 

Back to all
Declarations
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Agenda
Friday, January 18, 2019
At the moment there are no records for the selected date
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe