Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Accreditation of journalists in Parliament

Parliamentary development in the Republic of Moldova
 
Relații cu cetățeanul
Latest news > Press releases
Press releases
Legea cu privire la organizațiile de creditare nebancară, votată în lectură finală

08.02.2018 Ședința Parlamentului Republicii Moldova 

Chișinău, 8 februarie 2018 – Condițiile de acces la activitatea de creditare nebancară, stabilirea statutului juridic și a particularităților de constituire și de activitate a organizațiilor de creditare nebancară, asigurarea condițiilor de apărare a drepturilor și a intereselor legitime ale creditorilor, ale donatorilor, ale clienților, precum și ale fondatorilor au fost astăzi votate de Parlament, în lectură finală. Legea cu privire la organizațiile de creditare nebancară a fost susținută de 52 de deputați.

Scopul noii legi este asigurarea dezvoltării domeniului de creditare nebancară, inclusiv prin prevenirea riscurilor excesive în sistem, precum și sporirea accesului la resurse financiare al persoanelor fizice și juridice. 

Potrivit noilor reglementări, creditul nebancar constituie un angajament de a acorda bani ca împrumut cu condiția rambursării acestora, a plății dobânzii și/sau a altor plăți aferente. Totodată, organizația de creditare nebancară este o societate pe acțiuni sau societate cu răspundere limitată, care desfășoară cu titlu profesional acordarea de credite nebancare și leasingul financiar.

08.02.2018 Ședința Parlamentului Republicii Moldova

Capitalul social minim al organizației de creditare nebancară este stabilit în mărime de 300 000 de lei. Prevederile privind mărimea minimă a capitalului social vor intra în vigoare în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii – cuantumul capitalului social urmează a fi de cel puțin 100 000 de lei. La data de 1 ianuarie 2020, cuantumul capitalului social urmează a fi de cel puțin 200 000 de lei, iar la 1 ianuarie 2021 – cel puțin 300 000 de lei.

Organizația de creditare nebancară ale cărei active, la sfârșitul perioadei de gestiune, au o valoare totală ce depășește 50 000 000 de lei este obligată să efectueze auditul situațiilor financiare anuale.

Legea intră în vigoare la 1 iulie 2018. Guvernul și autoritatea de supraveghere, în termen de 6 luni de la data publicării, vor prezenta Parlamentului propuneri privind aducerea legislației în vigoare în concordanță cu aceasta.

08.02.2018 Ședința Parlamentului Republicii Moldova

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 

Back to all
Declarations
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Agenda
Friday, January 18, 2019
At the moment there are no records for the selected date
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe