Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Accreditation of journalists in Parliament

Parliamentary development in the Republic of Moldova
 
Relații cu cetățeanul
Latest news > Press releases
Press releases
Raportul anual al Băncii Naționale, prezentat în Comisia economie, buget și finanțe

06.12.2017 Ședința Comisiei economie, buget și finanțe 

Chișinău, 6 decembrie 2017 – Comisia economie, buget și finanțe a audiat Raportul anual 2016 al Băncii Naționale a Moldovei. În cadrul ședinței de astăzi a Comisiei, Guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea a prezentat evoluțiile înregistrate și a răspuns la întrebările deputaților. 

Potrivit informațiilor din raportul prezentat, în anul 2016, economia Republicii Moldova a consemnat o creștere de 4.1 la sută. Dacă în prima jumătate a anului 2016, PIB a cunoscut o dinamică anuală modestă, în a doua jumătate a anului creșterea economică a devenit mai pronunțată. Evoluția pozitivă a sectorului agricol a favorizat majorarea exporturilor și a consumului gospodăriilor populației în anul trecut. 

Rata medie anuală a inflației în anul 2016 a constituit 6.4 la sută, fiind semnificativ inferioară celei din anul 2015. Evoluția descendentă a inflației s-a datorat, în mare parte, cererii interne modeste, nivelului înalt al perioadei de bază din anul 2015, precum și unei recolte bogate ce a favorizat diminuarea prețurilor la produsele alimentare. 

Potrivit informațiilor prezentate de Banca Națională, pe parcursul anului 2016 au avut loc douăsprezece ședințe ale Comitetului executiv al BNM cu privire la deciziile de politică monetară. În urma evaluării balanței riscurilor interne și externe, cărora ar putea fi supusă economia Republicii Moldova, și a perspectivelor inflației pe termen mediu au fost adoptate cinci decizii de menținere și șapte decizii de micșorare a ratei de bază aplicate la principalele operațiuni de politică monetară de la nivelul de 19.5 la sută până la 9.0 la sută anual.

La 31 decembrie 2016, în Republica Moldova funcționau 11 bănci licențiate de Banca Națională a Moldovei, inclusiv 4 sucursale ale băncilor și grupurilor financiare străine. Totodată, două bănci – ”Victoriabank” și ”Moldova-Agroindbank” se aflau sub supraveghere intensivă.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 

Back to all
Declarations
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Agenda
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe