Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Accreditation of journalists in Parliament

Parliamentary development in the Republic of Moldova
 
Relații cu cetățeanul
Latest news > Press releases
Press releases
Comisia politică externă și integrare europeană susține Ratificarea Acordului-cadru dintre Republica Moldova și Corporația Financiară Nordică de Mediu

 06.12.2017 Ședința Comisiei politică externă și integrare europeană

Chișinău, 6 decembrie 2017  – Republica Moldova ar putea fi eligibilă pentru finanţarea proiectelor din partea Corporației Financiare Nordice de Mediu (NEFCO). Comisia politică externă și integrare europeană a examinat și susținut, în ședința de astăzi, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului-cadru dintre Republica Moldova și Corporația Financiară Nordică de Mediu.
 
Corporaţia Financiară Nordică de Mediu a fost înfiinţată în anul 1990 de către Danemarca,  Islanda,  Norvegia, Finlanda, Suedia și oferă sprijin financiar pentru o varietate de proiecte energetice şi ecologice, inclusiv eficienţă energetică în toate sectoarele economiei naţionale, proiecte de valorificare a potenţialului regenerabil și proiecte de mediu. De asemenea, corporaţia gestionează fondurile partenerilor săi, inclusiv a Comisiei Europene şi Guvernelor ţărilor nordice, care oferă resurse financiare pentru realizarea proiectelor.
 
Astfel, potrivit proiectului corporaţia finanţează proiecte mici, cu buget de până la 5 mii euro, la nivel de municipii/oraşe, utilizând parteneriatul public-privat. Finanţarea se efectuează sub formă de împrumuturi, oferite în condiţii de piaţă sau preferenţiale, care  pot presupune și o parte grant.
 
Acordul-cadru între Republica Moldova şi Corporaţia Financiară Nordică de Mediu a fost semnat pe data de 21 iulie 2017 la Chişinău. Documentul intră în vigoare în ziua în care NEFCO confirmă recepţionarea copiei veridice a instrumentului de ratificare a acestuia.
 
Comisia politică externă și integrare europeană va propune examinarea și ratificarea acestuia în plenul Parlamentului. 
 
Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Back to all
Declarations
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Agenda
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe