Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Accreditation of journalists in Parliament

Parliamentary development in the Republic of Moldova
 
Relații cu cetățeanul
Latest news > Press releases
Press releases
Dezbateri publice asupra dezvoltării sectorului de creditare nebancară, organizate de Comisia economie, buget și finanțe

05.12.2017 Ședința grupului de lucru a Comisiei economie, buget și finanțe

Chișinău, 5 decembrie 2017  – Dezvoltarea sectorului de creditare nebancară, inclusiv prin prevenirea riscurilor în sistem, sporirea accesului la resurse financiare a persoanelor fizice şi juridice au fost subiectele examinate, astăzi, în cadrul audierilor publice, organizate de Comisia economie, buget şi finanţe.

La ședința în format lărgit au fost discutate propunerile de modificări la proiectul de lege cu privire la organizaţiile de creditare nebancară, prezentat cu titlu de iniţiativă legislativă de către Guvernul Republicii Moldova și votat, în I lectură, de Parlament, la 17 noiembrie 2017.

Proiectul de lege prevede dispoziţii generale cu privire la principiile de activitate a organizaţiilor de creditare nebancară, cerinţele privind statutul juridic și capitalul social, cerinţele de constituire şi înregistrare a organizaţiilor de creditare nebancară, exigenţele faţă de administratori şi fondatori, prevederile privind reglementarea şi supravegherea activităţii organizaţiilor de creditare nebancară.

În raportul pentru prima lectură, Comisia a constatat că, pentru lectura a doua, vor fi reexaminate prevederile ce ţin de cazurile de excepţie în care persoana fizică poate acorda fonduri rambursabile organizaţiei de creditare nebancară. De aceea urmează a fi reexaminată mărimea cotei fondatorilor (acţionari/asociaţi) ai organizaţiilor de creditare nebancară, care vor fi în drept să atragă fonduri rambursabile de la persoane fizice. La fel, deputații au stabilit că urmează a fi revizuite cerinţele către capitalul social al organizaţiilor de creditare nebancară. 

Reieșind din aceste considerente, dezbaterile publice de astăzi au întrunit atât deputați și  autorități publice centrale, cât și reprezentanți ai Băncii Naționale a Moldovei, ai Comisiei  Naționale a Pieței Financiare, ai băncilor comerciale, asociațiilor de împrumut, companiilor de microfinanțare, companiilor de leasing și oameni de afaceri. Participanții au examinat și dezbătut toate propunerile și amendamentele parvenite la Comisia economie, buget și finanțe.

Proiectul urmează a fi votat de plenul Parlamentului în lectură finală.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 

Back to all
Declarations
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Agenda
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe