Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Accreditation of journalists in Parliament

Parliamentary development in the Republic of Moldova
 
Relații cu cetățeanul
Latest news > Press releases
Press releases
Parlamentul European apreciază succesele în promovarea dialogului şi în mediere obținute de Grupului de lucru privind Găgăuzia
Deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova şi ai Adunării Populare a Găgăuziei 7.11.2017 Bruxelles
 
Chișinău, 10 noiembrie 2017 - Deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova şi ai Adunării Populare a Găgăuziei, membri ai grupului de lucru parlamentar privind asigurarea funcţionalităţii autonomiei găgăuze au efectuat o vizită de lucru la Parlamentul European în perioada 7-9 noiembrie 2017.
 
La Bruxelles, ei au avut mai multe întâlniri cu deputaţi din Parlamentul European, cărora le-au împărtăşit din experienţa lor în desfăşurarea proceselor de dialog şi a eforturilor de mediere. În cadrul vizitei, membrii delegației au participat la un atelier de lucru cu experţi în domeniul autonomiilor teritoriale din Tirolul de Sud (Italia) şi Insulele Aland (Finlanda), care au fost invitaţi de către Oficiul Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale.
 
De asemenea, deputaţii din Moldova s-au întâlnit cu Petras AUŠTREVIČIUS, Membru Principal al Abordării Comprehensive de Suport al Democraţiei (CDSA) în Moldova al Parlamentului European şi cu fostul Preşedinte al Parlamentului European, Pat Cox, care a împărtăşit din experienţa Parlamentului European în Rada Supremă a Ucrainei, în cadrul Dialogului Jean Monnet. Acesta a apreciat activitatea grupului de lucru în Moldova şi eforturile depuse pentru menţinerea dialogului între autorităţile centrale şi autonomia găgăuză. „Dacă aveţi o viziune comună, interese şi valori de care vă ghidaţi ca grup, pentru a avea o ţară integrată şi mai prosperă, atunci veţi reuşi”, a menţionat fostul preşedinte.Copreşedinta Grupului de lucru, Elena Bacalu, deputată în Parlamentul RM, şi-a exprimat aprecierea pentru interesul şi conştientizarea Procesului de Dialog în Găgăuzia. „Este important să continuăm, bazându-ne pe rezultatele Grupului de lucru pentru a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor din Moldova. Suntem mulţumiţi de cooperarea demarată cu Parlamentul European şi vom continua să facem schimb de bune practici privind procesele de dialog şi mediere”.
 
Copreşedintele Grupului de lucru, deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, Gheorghe Leiciu, a remarcat: „Discuţiile cu colegii din Parlamentul RM, membri ai Grupului de lucru, şi schimbul de experienţă cu partenerii din Parlamentul European au accentuat importanța acestor platforme de dialog pentru desfășurarea de activități sistematice și active pentru a aborda problemele legate de autonomia Găgăuză. Este nevoie de a depune multe eforturi pentru ca Grupul de lucru să avanseze”.
 
Organizată de către CMI (Crisis Management Iniatiative), în cooperare cu Unitatea de Mediere şi Suport pentru Dialog a Parlamentului European, vizita s-a axat pe rolul parlamentelor în procesele de dialog şi mediere. Scopul vizitei a fost de a spori sprijinul din partea membrilor Parlamentului European pentru dialogul parlamentar privind Găgăuzia şi prezentarea experienţei şi a rezultatelor obţinute de grupul de lucru. Vizita a pus bazele unei cooperări continue între Grupul parlamentar de lucru pentru Găgăuzia și Parlamentul European.
 
Jale Sultanli, Manager CMI pentru Regiunea Eurasia a declarat: „Vizita promovează legăturile şi sprijinul pentru colaborarea şi schimbul de practici între iniţiativele din Moldova şi cele europene în dialogul parlamentar. În timpul acestor schimburi membrii Parlamentului European implicaţi în procese similare au recunoscut rolul important al acestui Grup de lucru, care contribuie la realizarea unui viitor mai bun, la prevenirea conflictelor și litigiilor, la îmbunătățirea guvernării. Cooperarea între actori naţionali, regionali şi internaţionali este foarte importantă în procesele de dialog”.
 
Grupul de lucru între legislatorii din Chișinău şi cei din Comrat a fost creat în noiembrie 2015, pentru a îmbunătăţi modul de funcţionare a autonomiei Găgăuze în cadrul constituţional al Republicii Moldova, în baza Legii privind Statutul special al Găgăuziei din anul 1994. Sarcina cheie a grupului este să contribuie la îmbunătăţirea relaţiilor între centru şi autonomie şi la armonizarea legislaţiei la nivel naţional şi în autonomie.
 
Dialogul între deputaţii din Chișinău şi cei din Comrat este facilitat de către Crisis Management Initiative (CMI), în cadrul proiectului „Suport pentru exercitarea eficientă a atribuţiilor autonomiei Găgăuze în cadrul constituţional al Republicii Moldova”, finanţat de către Ambasada Suediei în Republica Moldova.
 
Despre CMI

CMI este o organizaţie non-profit, fondată în anul 2000 de către deţinătorul premiului Nobel pentru Pace, fost preşedinte al Finlandei, Martti Ahtisaari. Organizaţia activează în domeniul prevenirii şi aplanării conflictelor şi ajută la menţinerea unei păci durabile în cadrul unor programe regionale în Europa de Est, Orientul Mijlociu şi Africa. În Republica Moldova, CMI lucrează cu deputaţii din Chișinău şi Comrat pentru a spori încrederea prin intermediul unor întâlniri neformale regulate, discuţii, ateliere şi vizite de studiu, pentru a creşte capacitatea acestora de a se implica în procesul de rezolvare a problemelor şi un dialog durabil.


Back to all
Declarations
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Agenda
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe