Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Accreditation of journalists in Parliament

Parliamentary development in the Republic of Moldova
 
Relații cu cetățeanul
Latest news > Press releases
Press releases
Parlamentul lansează procesul de elaborare a Planului de acțiuni privind deschiderea parlamentară
Chișinău, 11 septembrie 2017 - Parlamentul Republicii Moldova lansează procesul de elaborare a Planului de acțiuni privind deschiderea parlamentară. Prima rundă de consultări va avea loc marți, 12 septembrie.

Planul de acțiuni privind deschiderea parlamentară va fi consultat la toate etapele de elaborare, deoarece Parlamentul și-a asumat angajamentul de implicare a societății civile în procesul decizional și a aprobat un șir de regulamente și legi care promovează transparență și implicare publică sporită. Documentul urmează să fie expresia comună a viziunii Parlamentului și a societății civile vis-a-vis de felul cum ar trebui să arate și să funcționeze Legislativul în spiritul prevederilor Declarației privind deschiderea parlamentară.

Planuri de acțiuni pentru deschiderea parlamentară urmează să fie aprobat pentru o perioadă de doi ani. Documentul va avea 4 componente de bază:

1. Accesul la informația parlamentară;
2. Participarea societății civile în procesele parlamentare;
3. Responsabilizarea Parlamentului față de cetățeni;
4. Tehnologii și inovații în activitatea parlamentară.

Prima rundă de consultări aduce la masa comună de discuții factorii interesați de activitatea Parlamentului și care își doresc să susțină și să contribuie cu propriile idei și propuneri la eforturile Parlamentului de a deveni o instituție deschisă, transparentă, responsabilă, incluzivă și aproape de cetățean.

La apelul Parlamentului au răspuns organizații precum este IDIS Viitorul, Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Expert-Grup, FHI360, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei, Parteneriat pentru Dezvoltare, Centrul de analiză și prevenire a corupției.

Procesul de elaborare a Planului de acțiuni va fi coordonat de către Secretariatul Parlamentului cu suportul PNUD Moldova și va avea la bază un amplu proces de consultare și cocreare.

Parlamentul deschis, este o inițiativă globală ce funcționează sub umbrela Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă și este coordonată de către Grupul de lucru pentru Deschidere Parlamentară. Activitatea Grupului de lucru se desfășoară în baza Declarației privind Deschiderea Parlamentară aprobată în rezultatul Conferinței internaționale pentru legislative deschise desfășurate în perioada 30 aprilie – 2 mai, 2012 în Washington, SUA și are drept scop introducerea și dezvoltarea unor procese parlamentare incluzive și transparente, precum și diseminarea celor mai bune practici în acest domeniu.

 
Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Back to all
Declarations
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Agenda
Saturday, June 23, 2018
At the moment there are no records for the selected date
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe