Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Accreditation of journalists in Parliament

Parliamentary development in the Republic of Moldova
 
Relații cu cetățeanul
Latest news > Press releases
Press releases
Andrian Candu a discutat cu președinții și judecătorii Curților Constituționale din Germania, Lituania, România, Georgia și Ucraina

28.07.2017 Întrevederea Președintelui Parlamentului cu judecători ai Curților Constituționale din Europa

Chișinău, 28 iulie 2017 – Președintele Parlamentului Andrian Candu a avut o întrevedere cu delegația președinților și judecătorilor Curților Constituționale din Germania, Lituania, România, Georgia și Ucraina. Delegația a participat astăzi la ceremonia solemnă cu ocazia Zilei Constituției Republicii Moldova, organizată de Parlament și Curtea Constituțională.

Andrian Candu a menționat că eforturile Parlamentului și Guvernului sunt sincronizate pentru a implementa prevederile Acordului de Asociere și care urmează să transforme Republica Moldova într-un stat cu adevărat european. Speakerul s-a referit la modificările adoptate de Parlament pentru asanarea sistemului bancar, reforma justiției, lupta împotriva corupției, îmbunătățirea mediului de afaceri și modificarea sistemului electoral.

Președintele Parlamentului a mulțumit pentru sprijinul acordat Curții Constituționale a Republicii Moldova pentru ca în perioada 2020-2023 să exercite președinția Conferinței Curților Constituționale Europene.

În cadrul întrevederii oficialii au mai fost discutat despre interacțiunea dintre Parlament, Curtea Constituțională și mediul politic de-a lungul timpului, provocările care apar, precum și exercitarea funcției de control a Parlamentului.

În context, Andrian Candu a menționat că Republica Moldova, Ucraina și Georgia ar putea în perioada următoare să organizeze mai multe evenimente pentru a sincroniza eforturile parlamentelor din cele trei țări de integrare europeană. Anterior, Speakerii Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei au semnat o Declarație comună prin care solicită Parlamentului European să adopte o Rezoluție pentru deschiderea perspectivei de aderare privind cele trei țări asociate în conformitate cu Articolul 49 al Tratatului Uniunii Europene. Ulterior, cei trei Speakeri au transmis o invitație trilaterală Speakerului Congresului SUA, Paul Ryan de a vizita regiunea noastră.  

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 

Back to all
Declarations
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Agenda
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe