Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Accreditation of journalists in Parliament

Parliamentary development in the Republic of Moldova
 
Relații cu cetățeanul
Latest news > Press releases
Press releases
O nouă pagină de cooperare parlamentară cu Republica Turcia
12.07.17Vizita Grupului de prietenie Republica Turcia - Republica Moldova
 
Chișinău, 12 iulie 2017 - Cooperarea parlamentară între Parlamentul Republicii Moldova și Marea Adunare Națională a Republicii Turcia scrie o nouă pagină in istoria bunelor relații de cooperare între cele două țări, a declarat Andrian Candu la întrevederea avută, astăzi, cu membrii Grupului de prietenie parlamentară Republica Turcia – Republica Moldova, aflați în vizită în țara noastră, în perioada 11-14 iulie curent.
 
Președintele Parlamentului a menționat că Turcia are o puternică comunitate de afaceri, având investitori importanți în telecomunicații, sănătate, retail, afaceri hoteliere și de construcții. 
 
În discuție, părțile au abordat subiectul autonomiei Găgăuze. Speakerul a informat colegii din Marea Adunare Națională că autoritățile Republicii Moldova atrag o atenție deosebită regiunii, iar noul sistem electoral va lua în calcul hotarul autonomiei la constituirea circumscripțiilor. De asemenea, Parlamentul va contribui la extinderea Zonei Economice Libere Sud.   
 
La fel, Andrian Candu a mulțumit pentru invitația de a întreprinde, în perioada 12-14 septembrie curent, o vizită de lucru în Turcia, precum și a anunțat că din componența grupului vor face parte atât deputații în Parlamentul Republicii Moldova din UTA Găgăuzia, cât și din Adunarea Populară a Găgăuziei.
 
Ulterior, deputații turci s-au întâlnit cu membrii Grupului de prietenie Republica Moldova – Republica Turcia. Președintele Grupului, deputatul Anatolie Zagorodnîi a apreciat buna cooperare stabilită între Legislativele celor două țări și a menționat că Grupurile de prietenie parlamentară asigură un mediu prielnic pentru promovarea și consolidarea dialogului între părți.
 
”Aducem mulțimiri Republicii Turcia pentru sprijinul financiar, în valoare de 100 mii dolari, în vederea lichidării consecințelor ninsorilor abundente din luna aprilie curent, soldate cu mari pierderi materiale. Totodată, ne dorim ca economia țării noastre să rămână o destinație atractivă pentru investitorii turci”, a spus deputatul.
 
La rândul său, președintele Grupului de prietenie din partea Republicii Turcia, Mehmet Altay a mulțumit pentru buna organizare a vizitei și a apreciat evoluția relațiilor bilaterale pe parcursul celor 25 de ani de la stabilirea acestora. ”Salutăm semnarea mai multor acorduri bilaterale până acum, totodată mizăm mult pe cel de colaborare strategică care urmează a fi semnat prin Declarația comună a Președinților Parlamentelor țărilor noastre, în cadrul vizitei din septembrie a speakerului moldav”, a  menționat președintele Grupului.
 
Oaspeții  au fost salutați, în limba turcă, de către deputații în Parlament din partea UTA Găgăuzia care au mulțumit pentru proiectele de dezvoltare social-economică a regiunii, implementate cu suportul Turciei.
 
Tot astăzi, deputații turci au avut o întrevedere cu membrii Comisiei politică externă și integrare europeană. În discuție, președinta Comisiei Valentina Buliga a apreciat aportul Turciei în dezvoltarea țării prin investiții, proiecte, precum și semnarea Acordului de securitate socială pentru cetățenii ambelor țări. ”Prin diplomația parlamentară ne dorim fortificarea și avansarea relațiilor existente”a adăugat deputata.
 
Relațiile diplomatice între Republica Moldova și Republica Turcia au fost stabilite în 3 februarie 1992. În țara noastră activează 1126 întreprinderi cu capital turcesc.

 
Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 


Back to all
Declarations
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Agenda
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe