Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Accreditation of journalists in Parliament

Parliamentary development in the Republic of Moldova
 
Relații cu cetățeanul
Latest news > Press releases
Press releases
Președintele Parlamentului a prezentat beneficiile tichetelor de masă oamenilor de afaceri din Ungheni
11.07.2017 Vizita președintelui Parlamentului Andrian Candu în raionul Ungheni
 
Ungheni, 11 iulie 2017 – Președintele Parlamentului Andrian Candu, aflat într-o vizită de lucru la Ungheni, a prezentat beneficiile sistemului tichetelor de masă oamenilor de afaceri din Zona Economică Liberă Ungheni. Antreprenorii au salutat inițiativa promovată în Parlament de speaker.
 
Proiectul tichetelor de masă a fost votat de Parlament în prima lectură și este un  instrument de politică socială folosit de către companii pentru a oferi beneficii extra salariale angajaţilor lor. Utilizarea tichetelor de masă aduce o mărire a productivităţii, îmbunătăţirea sănătăţii salariaţilor, precum şi cu un consum ridicat la nivel de populaţie şi colectare suplimentară de TVA la nivel macroeconomic. Acest sistem contribuie la descurajarea muncii nedeclarate, sprijină activitatea economică, menţinerea şi crearea de noi locuri de muncă.
 
Președintele Parlamentului a anunțat măsurile întreprinse de autorități pentru reducerea poverii fiscale și creșterea atractivității economiei pentru  investitorii străini. Andrian Candu a menționat simplificarea procedurii de raportare, reducerea numărului instituțiilor de control, micșorarea de patru ori a numărului de acte permisive necesare pentru dezvoltarea unor afaceri. De asemenea, el s-a referit la regimul fiscal atractiv pentru parcurile IT, introdus după adoptarea recentă a unor modificări ale legislației. ”În 2018 vom veni cu mai multe soluții bune, sugerate de agenții economici care beneficiază de aceste modernizări”, a declarat Andrian Candu.
 
Agenții economici au comunicat, la rândul lor, anumite probleme legate de creditarea agriculturii, valorificarea granturilor venite din partea partenerilor de dezvoltare, absența forței de muncă, schimbarea destinației terenurilor agricole etc.

În dimineața zilei, președintele Parlamentului s-a întâlnit cu reprezentanții autorităților locale, în incinta Consiliului raional Ungheni.
 
ZEL Ungheni este una dintre primele zone economice create în Republica Moldova. Conform datelor statistice, în prima jumătate a anului 2017 în ZEL Ungheni activau 34 de rezidenți, cu peste 2 400 de angajați. Volumul înregistrat al vânzărilor a fost de circa 623 mln de lei moldovenești, iar investițiile au constituit circa 70 mln dolari americani.
 
Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Back to all
Declarations
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Agenda
Sunday, May 27, 2018
At the moment there are no records for the selected date
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe