Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Accreditation of journalists in Parliament

Parliamentary development in the Republic of Moldova
 
Relații cu cetățeanul
Latest news > Press releases
Press releases
Rezultatele sesiunii de examene 2017, audiate în cadrul Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media
 
Chișinău, 11 iulie 2017 - Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a audiat, în ședința de astăzi, informația cu privire la rezultatele sesiunii de examene 2017.
 
Directorul Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Anatolie Topală a menționat că potrivit datelor preliminare, rata de promovare a sesiunii de bacalaureat pentru liceeni este de 83, 08% și este cu cinci la sută mai mare față de anul trecut. Totodată, candidații din colegii au promovat examenele de bacalaureat în proporție de 48,43%. 3 elevi au obținut nota 10 pe linie, iar circa 300 candidați au înregistrat rezultate peste nota 9.
 
Cu referire la examenele de absolvire a gimnaziului, oficialul a spus că acestea au fost promovate de 28674 de elevi, ceea ce constituie 98,58% din numărul total de elevi participanți la sesiune.
 
Potrivit directorului Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, la sesiunea de examene 2017 nu au fost înregistrate încălcări majore. În context, viceministra Educației Lilia Pogolșa a declarat că procedura și metodologia de organizare a examenelor a fost una subiectivă, iar testele depășeau nivelul mediu de cunoaștere a materiei. ”Autorii testelor au fost și evaluatori, și membri ai comisiilor de atestare, precum și a celor de contestare. Din aceste considerente, cred că evaluarea a fost una subiectivă”,  a spus viceministra.
 
Deputații, la rândul lor, au recomandat Ministerului Educației să creeze un grup de lucru pentru analiza încălcărilor și să propună modificarea și îmbunătățirea procedurii de desfășurare a examenelor. Ulterior, Ministerul Educației va fi audiat pe acest subiect de către Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media în format lărgit.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Back to all
Declarations
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Agenda
Friday, April 27, 2018
At the moment there are no records for the selected date
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe