Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Accreditation of journalists in Parliament

Parliamentary development in the Republic of Moldova
 
Relații cu cetățeanul
Latest news > Press releases
Press releases
Andrian Candu: Independența judecătorilor este o realitate pe care ei trebuie să și-o asume

19.05.2017 Reuniunea anuală a Asociației Europene a Judecătorilor

Chișinău, 19 mai 2017 – Premisele create de Parlament pentru ca judecătorii să asigure un act al justiției eficient și să fie în slujba cetățenilor au fost prezentate de Președintele Parlamentului Andrian Candu, în deschiderea Reuniunii anuale a Asociației Europene a Judecătorilor.

Speakerul a menționat că sistemul judiciar din Republica Moldova a cunoscut, în ultimii ani, reforme reale, care au creat toate premizele pentru ca judecătorii să aibă un cadru legal clar. 

”Consolidarea sistemului judiciar este o activitatea de durată și sunt multe lucruri încă de făcut, însă avem multe lecții învățate. Independența judecătorilor este o realitate pe care ei trebuie să și-o asume. Responsabilitatea judecătorilor este în fața societății, pentru asigurarea aplicării legii egal pentru toți. Asigurarea independenței, restructurările instituționale și noile mecanisme funcționale sunt doar un cadru primar pentru un act calitativ și eficient al justiției”, a subliniat Andrian Candu. 

Potrivit Președintelui Parlamentului, printre provocările care rămân atât în fața judecătorilor din Moldova, cât și a celor din alte state din regiune, este ”riscul de a se transforma într-o industrie, care generează venituri, uitând că de fapt sunt plătiți din bani publici pentru a fi în serviciul cetățenilor”.  

Andrian Candu a precizat că Republica Moldova are o experiență în reforma judiciară care poate fi împărtășită, iar unul din principalele lucruri învățate este că toate intențiile și legile bune vor eșua fără un efort din partea tuturor celor implicați în proces. 

La deschiderea Reuniunii anuale a Asociației Europene a Judecătorilor au mai participat Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Raisa Apolschii, Președintele Asociației Judecătorilor din Republica Moldova, Ion Druță, Președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, Președintele Asociației Internaționale a Judecătorilor, Christophe Regnard, Președintele Asociației Europene a Judecătorilor, José Igreja Matos, precum și judecători din peste 40 de țări. 

Asociația Europeană a Judecătorilor reprezintă Grupul regional al Asociației Internaționale a Judecătorilor. Participanții la reuniune vor discuta subiectele de interes major din sistemul judiciar al statelor membre și vor identifica soluții pentru depășirea problemelor existente.

 

 

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 

Back to all
Declarations
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Agenda
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe