Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Accreditation of journalists in Parliament

Parliamentary development in the Republic of Moldova
 
Relații cu cetățeanul
Latest news > Press releases
Press releases
Apel la solidaritate și unitate în regiune - lansat de președintele Parlamentului la Varșovia

untitled (1 of 1)

Chișinău, 18 mai 2017 - Președintele Parlamentului Andrian Candu a făcut apel la solidaritate către parlamentele din regiune și a pledat pentru o cooperare prin schimb de experiența, cunoștințe  și expertiză, în contextul provocărilor cu care se confruntă Europa Centrală și de Est. Declarația a fost făcută la Summitul președinților de Parlamente din Europa Centrală și de Est, care se desfășoară în Polonia, în perioada 17-18 mai. 
 
Andrian Candu a notificat principalele provocări de securitate pentru Republica Moldova și statele din regiune, inclusiv propaganda, dezinformarea în masă, energetica și conflictele înghețate. 
 
În marja Summitului, Președintele Parlamentului a avut întrevederi cu Vicemareșalul Seimului Poloniei, Ryszard Terlecki, cu care a convenit să organizeze, în iulie, o reuniune a Adunării Parlamentare Republica Moldova - Republica Polonia, cu ocazia celor 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Polonia. Amintim că Adunarea Parlamentară Republica Moldova – Polonia a fost creată în 2011, iar Copreședinte din partea Parlamentului Republicii Moldova este deputatul Nae-Simion Pleșca.
 
Tot astăzi, Andrian Candu a avut o întrevedere cu Laszlo Kover, Președintele Adunării Naționale a Ungariei, cu care a discutat despre impulsionarea cooperării, inclusiv pe dimensiunea parlamentară, în contextul Proiectului Twinning ”Consolidarea capacității Parlamentului Republicii Moldova în procesul de  ajustare la normele UE”, aprobat recent. De asemenea, Andrian Candu a acceptat invitația de a merge la Budapesta, în toamna anului curent.
 
Discuțiile la Summitul din capitala poloneză includ securitatea din regiune în fața provocărilor curente, cooperarea pentru dezvoltarea axei Nord-Sud de infrastructură, rolul parlamentelor naționale în politica internațională. La Summit participă președinți și vicepreședinți din Parlamentele Albaniei, Azerbaidjanului, Bosniei și Herțegovina, Bulgariei, Croației, Muntenegru, Georgiei, Lituaniei, Letoniei, României, Serbiei, Slovaciei, Ucrainei și Ungariei. De asemenea, au fost reprezentanți ai parlamentelor din Armenia, Austria, Belarus, Cehia, Estonia, Grecia, Macedonia și Turcia.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Back to all
Declarations
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Agenda
Friday, April 27, 2018
At the moment there are no records for the selected date
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe