Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Accreditation of journalists in Parliament

Parliamentary development in the Republic of Moldova
 
Relații cu cetățeanul
Latest news > Press releases
Press releases
Tichetele de masă ar putea apare în Republica Moldova din anul viitor

Chișinău, 17 mai 2017 - Proiectul de lege despre tichetele de masă a fost înregistrat, astăzi, în Parlament. Inițiativa stipulează aducerea unui supliment semnificativ la salariu, care nu se impozitează și este un cost deductibil pentru angajator.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, autorul proiectului, a declarat presei că documentul a fost îmbunătățit după dezbaterile publice organizate la Parlament, dar și de către organizațiile internaționale.

Valoarea nominală a unui tichet de masă constituie 45 lei, urmând să fie indexat anual. Numărul tichetelor transmise salariatului este același cu numărul zilelor lucrate efectiv luna anterioară și pot fi utilizate exclusiv pentru produse alimentare. De menționat că, tichetele de masă pot fi utilizate exclusiv de salariat. Totodată, este interzis schimbul tichetelor de masă contra bani sau diminuarea salariului.

Această inițiativă vizează inclusiv luptă împotriva salariilor în plic și a evaziunii fiscale.

Oamenii vor putea procura produse alimentare, fie merge în restaurante, cafenele sau în magazine. Acest sistem care funcționează din 1954 în foarte multe țări europene, inclusiv Italia, Franța, Cehia, Ungaria România.

Proiectul inițiativei legislative cu privire la tichetele de masă a fost prezentat anterior mediului de afaceri, reprezentanților sindicatelor și patronatelor și instituțiilor de stat vizate. Propunerile de îmbunătățire au fost luate în calcul până la înregistrarea proiectului.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova


Back to all
Declarations
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Agenda
Friday, April 27, 2018
At the moment there are no records for the selected date
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe