Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Accreditation of journalists in Parliament

Parliamentary development in the Republic of Moldova
 
Relații cu cetățeanul
Latest news > Press releases
Press releases
Condițiile importului de pește, discutate la Comisia agricultură și industria alimentară

Chișinău, 17 mai 2017 – Comisia agricultură și industria alimentară a audiat, în ședința de astăzi, autoritățile publice responsabile de importul peștelui, cerințele și certificarea sanitar-veterinară a produselor acvatice. Procedura face parte din controlul parlamentar asupra implementării legislației naționale.
 
Deputații au menționat că, în ultima perioadă au fost semnalate mai multe plângeri din partea agenților economici despre restricționarea importului peștelui din unele țări. În context, au fost solicitate să ofere explicații Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și Ministerul Economiei.
 
Vicedirectorul ANSA, Ion Toma a menționat că actualmente, în Republica Moldova se importă pește în stare congelată și refrigerată. Loturile de pește sunt supuse controlului documentar, fizic și al identității la posturile de inspecție de la frontieră. ”ANSA stabilește cerințele sanitar-veterinare, condițiile, competențele, modul de efectuare a certificării și lista țărilor și întreprinderilor de unde se autorizează importul de produse destinate consumului uman”, a spus oficialul.
 
Potrivit lui, la 1 ianuarie 2017 a fost creat ghișeul unic pentru importul peștelui și a  fost restricționat importul din țările care nu întrunesc toate cerințele. Totodată, în vara anului 2016, toate întreprinderile au fost informate despre aceasta.
 
Deputații s-au arătat nemulțumiți de situația creată și au menționat că vor prezenta recomandări Guvernului pentru identificarea soluțiilor.
 
În aceeași ședință, membrii Comisiei au examinat și avizat modificări și completări ale unor acte aflate în proces legislativ.
 
 
 
Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Back to all
Declarations
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Agenda
Friday, April 27, 2018
At the moment there are no records for the selected date
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe