Visiting and information

Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova

Parliamentary development in the Republic of Moldova
 
Relații cu cetățeanul
Latest news > Press releases
Press releases
Ședința de totalizare a Comitetului de Coordonare PNUD „Îmbunătățirea democraţiei în Republica Moldova prin suport parlamentar şi electoral”

Chișinău, 20 aprilie 2017 – Comitetul de Coordonare a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare „Îmbunătățirea democraţiei în Republica Moldova prin suport parlamentar şi electoral” s-a convocat în ședință de totalizare. Reuniunea a avut loc pe data de 18 aprilie.

Lansat în iulie 2012, Programul PNUD pentru Democrație s-a axat pe realizarea obiectivului de bază – edificarea și consolidarea capacităților Parlamentului Republicii Moldova și ale Comisiei Electorale Centrale. Activitatea Programului a fost structurată în două componente: parlamentară și electorală, fiecare având rezultatele sale specifice. Principalele domenii de intervenție ale Programului au vizat dezvoltarea instituțională a Parlamentului și Comisiei Electorale Centrale, îmbunătățirea funcțiilor-cheie ale instituțiilor și încorporarea dimensiunii de gen și principiilor drepturile omului în procesele politice și electorale.

Prezentă la eveniment, Vicepreședinta Parlamentului Liliana Palihovici a menționat  că Programul suport pentru Democrație a constituit un sprijin important pentru Legislativ. 

”Au fost obținute numeroase realizări ce țin de integrarea europeană, controlul parlamentar și uniformizarea procesului și instrucțiunilor care vizează activitatea internă a Secretariatului Parlamentului. Cu suportul Programului, a fost consolidat procesul de legiferare, iar capacitățile deputaților au fost fortificate. Parlamentul a devenit o instituție mai vizibilă și mai deschisă pentru cetățeni”, a declarat Liliana Palihovici.

Reprezentantul permanent adjunct al PNUD Moldova, Stefan Liller a punctat că, urmare a implementării Programului, cu o durată de peste 4 ani, au fost obținute rezultate pozitive. 

”Acest program a avut o importanță majoră pentru Moldova, deoarece prin natura activității lor Parlamentul și Comisia Electorală Centrale sunt catalizatorii capacitării cetățenilor de a contribui la politicile și procesele care le modelează viața. Cu suportul Programului, Parlamentul și-a consolidat capacitățile de a revizui și adopta legislația care vizează integrarea europeană și a lucrat în direcția transformării într-o instituție mai transparentă, receptivă la necesitățile cetățenilor. Acum, Parlamentul este mai aproape de cetățeni prin intermediul oficiilor teritoriale de informare în Edineț, Orhei, Leova și Comrat, care au fost deschise cu sprijinul Programului”, a precizat Stefan Liller. 

Președinta CEC, Alina Russu, a subliniat că, în ultimii ani, Comisia Electorală Centrală a implementat cele mai bune practici din regiune în abordarea integratoare a dimensiunii de gen și a drepturilor omului.

”Am aplicat standardele internaționale pentru procesele electorale, oferind soluții informatice inovatoare, care au drept obiectiv livrarea la timp și gestionarea profesională a alegerilor. Eforturile noastre comune au contribuit la creșterea nivelului de transparență, acuratețe și credibilitate a proceselor electorale în Republica Moldova, așa cum a fost vizibil în cazul alegerile anterioare. Cu toate acestea, încă există provocări care necesită o atenție deosebită din partea CEC în următorii ani, pentru a consolida rezultatele pozitive obținute”, a spus Alina Russu. 

Programul „Îmbunătățirea democraţiei în Republica Moldova prin suport parlamentar şi electoral” a fost finanțat cu suportul Guvernelor Suediei, Norvegiei și Olandei, și implementat de către Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD)  în Moldova. Atât Parlamentul, cât și CEC vor continua să colaboreze cu PNUD în următorii ani prin in remediul proiectelor noi, consolidând realizările obținute.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 

Back to all
Declarations
Discursul Președintelui Parlamentului Andrian Candu în cadrul ședinței de încheiere a sesiunii de primăvară a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului Andrian Candu în cadrul ședinței de încheiere a sesiunii de primăvară a Parlamentului
Agenda
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe