Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Accreditation of journalists in Parliament

Parliamentary development in the Republic of Moldova
 
Relații cu cetățeanul
Latest news > Press releases
Press releases
Parlamentul a organizat o nouă rundă de dezbateri asupra inițiativei de introducere a sistemului uninominal de vot

14.04.2017 Dezbateri publice privind introducerea votului uninominal 

Chișinău, 14 aprilie 2017 – Dezbaterile publice pe marginea proiectului de lege pentru modificarea sistemului electoral și introducerea votului uninominal continuă. Astăzi s-a desfășurat a treia rundă de dezbateri. Evenimentul a fost moderat de Președintele Parlamentului Andrian Candu. 

Temele supuse discuțiilor au vizat conceptul de mandat imperativ versus mandat reprezentativ, precum și condițiile de revocare a mandatului de deputat. 

La dezbateri au participat deputați, reprezentanți ai autorităților publice, ai partidelor politice parlamentare și extraparlamentare, Comisiei Electorale Centrale, reprezentanți ai societății civile, mediului academic, ai minorităților etnice, experți în drept constituțional și politologie. 

Președintele Parlamentului Andrian Candu a anunțat că dezbaterile vor continua după sărbătorile de Paști și a adus mulțumiri tuturor participanților la cele trei runde de dezbateri. Speakerul a precizat că autorii proiectului vor examina propunerile formulate de participanții la dezbateri și vor lucra pentru a identifica soluții potrivite

Inițiativa parlamentară privind sistemul uninominal de vot a fost transmisă pentru expertizare Comisiei de la Veneția. Votul uninominal presupune alegerea directă a deputaţilor în Parlament. 

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 

Back to all
Declarations
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Agenda
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe