Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Accreditation of journalists in Parliament

Parliamentary development in the Republic of Moldova
 
Relații cu cetățeanul
Latest news > Press releases
Press releases
În cadrul Parlamentului Republicii Moldova a fost creat Grupul Parlamentar Popular European

În scopul consolidării forțelor de centru-dreapta din cadrul Parlamentului Republicii Moldova un grup de deputați neafiliați fracțiunilor parlamentare curente anunță crearea în cadrul Parlamentului Republicii Moldova a Grupului Parlamentar Popular European. Această formă de organizare este o platformă parlamentară care oferă deputaților o modalitate mai bună de reprezentare, organizare, consolidare, dar și mai multe atribuții regulamentare. 


Raționamente legale și organizatorice

Conform raționamentelor expuse în Hotărârea Curții Constituționale (nr.32 din 29 decembrie 2015), deputații neafiliați fracțiunilor parlamentare au dreptul să se consolideze cu scopul amplificării influenței lor la adoptarea de către Parlament a actelor legislative, precum și la îndeplinirea altor atribuții ale Parlamentului, stabilite de Constituție și legislație. Altfel spus, amplificarea influenței deputaților poate fi realizată prin înregistrarea unui grup parlamentar. 

Printre atribuțiile regulamentare ale grupurilor sau fracțiunilor parlamentare se numără dreptul de a face propuneri pentru ordinea de zi a ședințelor Parlamentului și ale Biroului permanent, formarea comisiilor speciale, de anchetă și a altor comisii ale Parlamentului, inițierea audierilor parlamentare etc.


Raționamente politice

Deputații care au decis să formeze acest grup parlamentar au fost aleși având aceeași viziune și doctrină politică, doctrina conservatoare, respectiv fiind membri ai familiei politice popular europene și împărtășind în continuare aceleași valori. 

”Grupul parlamentar va activa în strânsă colaborare cu Partidul Popular European din Moldova. Aceasta înseamnă că vom reprezenta și obiectivele politice ale PPEM, care de altfel sunt și obiectivele pe care le-am promovat împreună cu colegii la ultimele alegeri parlamentare”, a declarat deputatul Iurie Leancă.  

Consolidarea deputaților prin intermediul Grupului Parlamentar Popular European va oferi acestora o voce politică distinctă în cadrul Parlamentului, dar și o platformă mai solidă pentru promovarea inițiativelor legislative și a demersurilor politice.

„Pentru a putea transmite un mesaj politic, inclusiv către partenerii externi, este necesară definirea acestui mesaj. Credem că este important să avem o identitate politică clară în actualul Parlament. De asemenea, considerăm că este necesar să ne impunem punctul de vedere bazat pe angajamentele pro-europene asumate în fața alegătorilor, iar, dacă va fi cazul, să ne opunem influențelor politice exagerate venite din partea altor partide”, a declarat liderul grupului parlamentar, deputatul Valeriu Ghilețchi.

Componența Grupului Parlamentar Popular European este următoarea: 

Președinte – Valeriu Ghilețchi

Vicepreședinte – Eugen Carpov

Secretar – Mihaela Spătaru

Membri: Iurie Leancă, Aliona Goța, Gheorghe Mocanu, Octavian Grama, Simion Grișciuc, Ștefan Creangă

Grupul Parlamentar Popular European

 

Back to all
Declarations
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Agenda
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe