Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Accreditation of journalists in Parliament

Parliamentary development in the Republic of Moldova
 
Relații cu cetățeanul
Latest news > Press releases
Press releases
Comemorarea Holocaustului în Republica Moldova: progrese și perspective

Chișinău, 17 martie 2017 – Etapele de implementare a Planului de acțiuni pentru comemorarea victimelor Holocaustului a fost dezbătut, astăzi, 17 martie 2017, la o masă rotundă „Comemorarea Holocaustului în Republica Moldova: progrese și perspective”, găzduită de Parlamentul Republicii Moldova.

La discuție au participat reprezentanți ai Guvernului, deputați, reprezentanți ai comunității evreiești, roma, precum și ai corpului diplomatic. Evenimentul are drept scop evaluarea acțiunilor întreprinse până la această oră și stabilirea priorităților pentru următoarea perioadă.

La deschiderea evenimentului, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a amintit despre angajamentele asumate de autorități după votarea Declarației politice a Parlamentului Republicii Moldova cu privire la acceptarea Raportului Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului, prezidată de Elie Wiesel. ”Au fost organizate mai multe acțiuni în ultimul an, inclusiv pe platformă parlamentară, pentru conștientizarea fenomenului Holocaustului și excluderea repetării acestuia într-o oricare altă formă”, a spus Andrian Candu.
 
Potrivit lui, planul de acțiuni aprobat de Guvern în acest sens are ca scop conștientizarea crimelor din timpul celui de-al doilea război mondial, precum și promovarea toleranței și eliminarea discriminării.

La rândul său, Președintele Comunității Evreiești din Republica Moldova, Alexandr Bilinkis a menționat că evenimentele organizate, în ultima perioadă, în colaborare cu Parlamentul denotă un alt nivel de implicare și realizare a acțiunilor de comemorare.

Evenimentul este organizat cu susținerea Comunității Evreiești din Republica Moldova și Oficiului Consiliului Europei la Chișinău.

Prin Rezoluția Adunării Generale ONU din 1 noiembrie 2005, ziua de 27 ianuarie este declarată de comemorare universală a victimelor Holocaustului. Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Hotărârea nr. 210 din 26 noiembrie 2015 cu privire la Ziua Națională a Comemorării Victimelor Holocaustului. Ulterior, în data de 22 iulie 2016, a fost adoptată Declarația politică prin care se acceptă rezultatele cercetărilor realizate de către Comisia Internațională pentru Studierea Holocaustului prezidată de Elie Wiesel, formulate în Raportul Final din 2004. Declarația condamnă acțiunile de antisemitism, xenofobie, persecuție și exterminare a evreilor și romilor precum și orice tentativă de ignorare și negare a Holocaustului, reprezentând, totodată, un omagiu adus victimelor și supraviețuitorilor.
 

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Back to all
Declarations
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Agenda
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe