Vizite și informare
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Igor Corman a avut o întrevedere cu Președintele Parlamentului Regatului Suediei, Per Westerberg

Chișinău, 2 septembrie 2013 – Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, a avut o întrevedere cu Președintele Parlamentului Regatului Suediei, Per Westerberg, aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova.

La întrevedere au mai participat Președintele Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană, Ana Guțu, Președintele Fracțiunii parlamentare PLDM, Valeriu Streleț, Președintele Fracțiunii parlamentare PD, Dumitru Diacov, Secretarul general al Parlamentului, Ala Popescu.

Principalele subiecte discutate în cadrul întrevederii au vizat cursul reformelor de modernizare implementate în Republica Moldova, progresele înregistrate pe calea integrării europene în contextul Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, perspectivele intensificării și diversificării relațiilor de colaborare moldo-suedeze, relațiile cu țările vecine și situația în regiune.

Igor Corman a remarcat evoluția ascendentă a dialogului moldo-suedez și impactul programelor de consolidare a democrației în Republica Moldova, implementate cu sprijinul autorităților suedeze. Președintele Parlamentului a mulțumit pentru sprijinul de care beneficiază țara noastră din partea Suediei în procesul de integrare europeană, ținând cont de faptul că Suedia, împreună cu Polonia, sunt state inițiatoare ale Parteneriatului Estic.

Speakerul a exprimat gratitudine pentru asistența financiară oferită Republicii Moldova de către autoritățile suedeze în cadrul proiectelor de consolidare a democrației, implementate în contextul Strategiei de cooperare cu Moldova pentru perioada 2011-2014. Este vorba de 16 proiecte în valoare de circa 36,8 mln euro, care sunt implementate în prezent în Republica Moldova în domeniul protecției drepturilor omului, dezvoltarea infrastructurii, susținerea dezvoltării antreprenoriatului feminin, autonomia locală și descentralizarea, consolidarea măsurilor de încredere între cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului.

În cadrul discuțiilor, Igor Corman a pledat pentru consolidarea relațiilor interparlamentare și valorificarea noilor oportunități de cooperare între forurile legislative ale Republicii Moldova și Suediei. Oficialii au făcut o retrospectivă a activităților din cadrul Programului de asistență oferit Parlamentului Republicii Moldova de către Parlamentul Suediei pentru consolidarea democrației, implementat în perioada 2012 – iunie 2013.

”A fost un program de succes, fapt pentru care îi mulțumim conducerii Parlamentului Regatului Suediei. Au avut loc mai multe vizite ale oficialilor suedezi în Republica Moldova, dar și parlamentarii noștri au avut posibilitatea să viziteze Suedia. Cred că a fost un exercițiu foarte bun pentru deputații noștri, de aprofundare a parlamentarismului”, a menționat Igor Corman.

La rândul său, Președintele Parlamentului Suediei Per Westerberg a declarat că Suedia va sprijini și în continuare eforturile Republicii Moldova de integrare europeană. Totodată, Speakerul suedez a remarcat progresele înregistrate de Republica Moldova în implementarea agendei europene, exprimându-și încrederea că Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius va fi un succes pentru țara noastră. În aceeași ordine de idei, Per Westerberg a încurajat autoritățile de la Chișinău să se concentreze în următoarea perioadă pe reformele de modernizare a țării și să faciliteze implementarea noilor idei și tehnologii în domenii precum industria și agricultura. De asemenea, Președintele Parlamentului suedez a subliniat importanța intensificării relațiilor de cooperare interparlamentară între Republica Moldova și țările membre ale Uniunii Europene, precum și țările Parteneriatului Estic.

Potrivit Președintelui Parlamentului Suediei, autoritățile suedeze elaborează Strategia regională pentru Europa de Est, pentru perioada 2014-2020, orientată spre respectarea principiului ”mai mult pentru mai mult”. Obiectivele acestei reforme rezidă în consolidarea democrației, justiției și dezvoltării durabile, precum și în apropierea statelor participante ale Parteneriatului Estic de UE.

Oficialii au discutat, de asemenea, despre inițiativa de a organiza la Chișinău Reuniunea Președinților de Parlament ai Țărilor Nordic-Baltice, urmând să fie stabilită perioada oportună desfășurării reuniunii.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, a acceptat invitația omologului său, Per Westerberg, de a efectua o vizită în Suedia, anul viitor.

Președintele Parlamentului Regatului Suediei, Per Westerberg, efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova pe data de 2 septembrie 2013.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova


Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la finalul sesiunii de primăvară 2024 a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la finalul sesiunii de primăvară 2024 a Parlamentului
Ultimele acte legislative adoptate
 

Adresa
Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 105
MD-2073, Chișinău
Republica Moldova

Date de contact:
Direcţia petiţii şi audienţe
tel: 022-820-270
Direcția servicii generale
tel:
 022 820 126

 [email protected]

 old.Parlament.md

 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"